Den joviale 56-åringen smiler når han sier.

– Så vidt jeg vet er det ingen i Norge som har gjort noe slikt siden.

Datteren ringte

Ivar Ottestad har jobbet i faget siden han var 16 og feirer dermed 40-årsjubileum akkurat i disse dager.

Han tok svennebrev i 1988 og mesterbrev ved å lage den fantastiske kobberkjelen året etter. Siden 1995 har han drevet for seg selv og nå først de siste par årene har han fått to ansatte:

– Begge var svenner da de begynte hos meg og begge er nå mestere, forteller Ivar Ottestad. Den ene er sønnen Kristian Ottestad og den andre Marius Stenersen.

– Jeg overtok O. E. Wolds eftf. AS i 1995. Da han som drev den gangen døde ble jeg ringt opp av datteren fordi hun hadde hørt om kaffekjelen jeg hadde laget. Den har jeg fortsatt, sier Ivar og henter den frem til ære for fotografen.

– Jeg tror jeg er den ensete etter krigen som har laget en slik kobberkjele i Norge, sier han.

E. Wolds Eftf. AS holder til i Lierskogen, men de aller fleste oppdragene har de i Oslo.

– Vi driver mye med båndtekking, men vi tar selvfølgelig alle andre jobber også ­– som piper, renner og fasader, forteller Ottestad som ikke hadde spesielle utfordringer under pandemien.

.Ivar Ottestad med kobberkjelen sin da han tok mesterbrevet i 1989.

.Ivar Ottestad med kobberkjelen sin da han tok mesterbrevet i 1989.

Metalltrykkbenk

– Hva med konflikten i Ukraina?
– Vi har ikke merket noe til det heller foreløpig, men jeg «advarer» av og til kundene mine om at det kan oppstå problemer med leveranser.

Ivar Ottestad fikk nytt verksted som sto ferdig for to år siden. Her har han blant annet en metalltrykkbenk som gjør at de kan produsere kuler og spir til tårn.

– Da jeg drev helt alene var dette en nisje jeg stort sett var alene om, forteller han.

– Dere er nå tre mestere. Har du problemer med å skaffe folk?
– De to jeg har nå er meget godt kvalifiserte og jeg har ingen behov for å ansette flere, sier Ottestad som er glad for at sønnen Kristian har valgt faget. I tillegg har han en datter som nå går i lære hos Jarle Kristiansen, oldermann i hovedstaden og daglig leder for Olaf Johansens Eftf. AS i Oslo.

– Hvordan ser du på fremtiden?
– Akkurat nå regner jeg med at vi får mer enn nok å gjøre ut året. Det meste vi gjør er i Oslo i tillegg til en del mindre jobber lokalt i Lier og Asker.

– Du konkurrerer med adskillig større firma når du opererer i Oslo?
– Ja, men det kan vi! Vi kan snu oss rundt når det er nødvendig, ikke minst siden vi er gode kollegaer. Og det hender vi får jobber av andre som har for mye å gjøre en periode. Med tre mestere i firmaet står vi sterkt. Jeg har aldri hatt behov for å måtte markedsføre oss, men allikevel har det gått bra, smiler Ivar Ottestad.