Det er Eirik Hågensen Handegard som forteller historien. 33-åringen var rundt 15 da han bestemte seg for å bli blikkenslager etter skattelistesjekken. Han startet som lærling i bedriften Blikkenslager T. Hågensen AS. I januar i år overtok han bedriften etter onkelen.

Magisk dato

– Flere advarte meg mot å begynne i en så liten bedrift. Folk trodde det ville bli et arbeid med få arbeidsoppgaver. Det viste seg ikke å stemme. Onkel Trond satte meg til å masseprodusere kina-hatter. Da jeg hadde laget 100 stykker, ble jeg satt til å øve på svingfalser, før han sendte meg ut på varierte arbeidsoppdrag, forteller Eirik og fortsetter:

– Da var beskjeden klar: «Her må du bli ferdig til klokka 15.00 for da kommer jeg og henter deg!». Og det gjorde han, smiler Eirik som utvilsomt også hadde gjort den jobben han var satt til å gjøre.

I alle fall ble han værende i bedriften og tok fagbrevet sitt, med karakteren «Bestått meget godt», på den magiske datoen 08.08.08:

– Den datoen glemmer jeg aldri, smiler han.

Eirik Hågensen Handegard var rundt 15 da han bestemte seg for å bli blikkenslager etter skattelistesjekken der han fant ut at hans onkel tjente godt som blikkenslagermester. I år overtok han onkelens bedrift.

Eirik Hågensen Handegard var rundt 15 da han bestemte seg for å bli blikkenslager etter skattelistesjekken der han fant ut at hans onkel tjente godt som blikkenslagermester. I år overtok han onkelens bedrift.

Har lært mye

Eirik storkoste seg i jobben og er lykkelig for at han ikke hørte på advarslene han fikk om at han ikke måtte jobbe i et så lite firma. I august 2020 tok han mesterbrevet:

– Her har jeg lært mye. Jeg har måttet snakke med kunder, gjøre alle mulige jobber og løse alle, dagligdagse problemer og utfordringer, sier Eirik som altså fra nå på nyåret er sin egen herre.

– Så neste år er det du som er på toppen av skattelisten i familien?
– Ja, kanskje det, ler Eirik.

– I alle fall har jeg mer enn nok å gjøre og det er aldri en kjedelig dag på jobb. Jeg er sjeleglad jeg begynte i faget, sier han. Nå må han sette seg inn i hvordan det er å drive et firma før han vurderer videre tiltak.

Skynde seg langsomt

– Jeg er med i Blikkenslagerlauget i Trondheim og har vært i kontakt med Opplæringskontoret der. Flere firma jeg kjenner til har fått hjelp av dem, så kanskje kan det bli aktuelt å utvide.

Hvordan er situasjonen hos Blikkenslager T. Hågensen om ti år?
– Da tror jeg det er blitt en større bedrift, men det er viktig å «skynde seg langsomt». Oppdragsmengden er avhengig av om det formålstjenlig å ansette flere fagarbeidere, sier Eirik bestemt.

På spørsmålet om hva han gjør når han ikke er på jobb er det kontante svaret:

– Da nyter jeg friluftslivet! Men jeg driver med litt hobbystyrketrening. Ellers blir det jobbing. Selv om det er konkurranse om jobbene har jeg mer enn nok å gjøre. Jeg driver bare med utearbeid fordi det er det jeg liker. Derfor blir det lite ventilasjon, for eksempel. Det er viktig å ha det gøy på jobb, og det har jeg, smiler Eirik Hågensen Handegard.