Vi er i varebilen sammen med Frode Hallum, blikkenslageren som etter å ha jobbet hos en rekke blikkenslagerbedrifter, startet Hallum Tak og Blikk i 2012. Bakgrunnen for at han startet egen bedrift, var at han var lei av å kjøre så mye bil. Men etter å ha drevet egen bedrift i sju år, innser han at det ikke ble helt som han hadde tenkt:
– Jeg har aldri kjørt mer bil enn nå, sier Frode, og ler der han sitter bak rattet på vei opp de bratte bakkene til de flere tusen hyttene på toppen av Kvitfjell i Gudbrandsdalen. På toppen åpner det seg et nytt og flatt landskap med hytter nesten så langt øyet kan se. Akkurat dette synet er en stor del av driftsgrunnlaget for Fåvangbedriften.

Lever av hyttemarkedet

Bak rattet på vinterveier viser Frode oss den ene hytta etter den andre.
– Her har vi utført tekking, levert takrenner og gjort beslag. Her har vi tekket med sink.
Vi kjører kilometer på kilometer, og langs veien er det ikke langt mellom prosjekter Hallum Tak og Blikk har vært involvert i. Etter hvert som vi kommer lengre opp, blir hyttene gradvis større. Frode stopper bilen på en byggeplass i et område der hyttene er større enn de fleste eneboliger. Han vet hvem som eier hver eneste hytte i dette området. Han har blitt invitert til bassengkanten og i badstua med noe godt i glasset for å diskutere løsninger med flere av dem. Ofte etter at de har vært misfornøyd med arbeid utført av andre leverandører. Da har Frode og hans ansatte vært redningen for at hytteeierne har fått det akkurat slik de hadde tenkt.
Men det største markedet er likevel nybygg. Hallum Tak og Blikk har i løpet av kort tid fått et tett og godt samarbeid med en rekke hytteleverandører. Det gjør at de blir delaktig i mange små og store hytteprosjekter.
På byggeplassen vi har stoppet på, åpenbarer det seg et hytteprosjekt av dimensjoner når vi kommer rundt snøskavlene. Hytta som nå har fått tett tak, har en prislapp på 15-20 millioner. De som bygger hytte i dette segmentet skal gjerne også ha masse spesialtilpasninger.
– Vi har hatt, og har, mange store hytteprosjekter. Denne hytta er på cirka 450 kvadratmeter, og det gir mye arbeid både med beslag, tak og takrenner, samt ventilasjon. Bare ventilasjonsanlegget på en så stor hytte er en betydelig jobb for oss. Her monterer vi faktisk to aggregater for å få nok luft. I tillegg har vi en del spesialarbeid som firkantede nedløp i forpatinert sink, som skal felles inn i gråsteinsmuren.
Og det er ikke bare i Kvitfjell. Hallum Tak og Blikk er tilstede i alle de store hytteområdene som ligger som perler på en snor i området: Venabygdsfjellet, Ringebufjellet, Skeikampen, Ringsakerfjellet og Sjusjøen. Totalt er det over 20 000 hytter i dette området.

Spennende prosjekter

Hallum Tak og Blikk får stadig flere henvendelser om spesielle prosjekter. Nå skal de snart i gang med å kle en eldre betongsilo i blank sink. Siloen ligger på Ringebu Prestegard og er under ombygging til kunstutstillingslokale.
– Dette er den største tekkejobben vi noen gang har gjort. Siloen har en diameter på seks meter og er over ti meter på det høyeste. Dette blir en spennende jobb, som det helt sikkert blir en del oppmerksomhet rundt når det står klart, sier Frode.

Flying start

Oppstarten av bedriften har gått mye bedre enn Frode Hallum hadde forventet.
– Jeg hadde forventet at vi ville bruke mer tid på å bygge oss opp, men vi har kommet veldig fort i gang. Vi har fått et godt rennommé, og har blitt godt etablert, sier Frode som ikke har tenkt å vokse seg for stor.
– En omsetning på rundt ti millioner er fint for oss. Det skal vi greie med dagens bemanning på sju. Vi har allerede gjort investeringer for denne veksten. Vi har investert i nytt utstyr, nye biler og moderne hjelpemidler. Sammen med en dyktig stab har vi alt på plass for å vokse de millionene vi mangler for å være der vi tenker vi skal være i årene fremover.

Kjøpte bakeri

Hallum Tak og Blikk kjøpte tidligere i år bakeriet på Fåvang etter en konkurs. Ikke for å drive bakeri, men fordi det står vegg i vegg med dagens bygg slik at det lett kan bygges sammen med eksisterende bygningsmasse.
– Vi har vokst oss ut av dagens verksted. Da nabobygget ble til salgs var det en perfekt match for oss. Nå rives bakerovner og annet utstyr ut for å gi plass til et nytt og større verksted og lager. Det blir en ny hverdag for bedriften.
– Men vi setter igjen en bakerovn og litt småutstyr. Vi trenger ikke all plassen, og så savner vi bakeriet i bygda… Hvis noen vil drive bakeri her, så kan vi hjelpe dem litt i gang, sier Frode, som har et stort hjerte for bygda.
Et like stort hjerte har han for faget, kundene og prosjektene. Det er noe av suksessoppskriften i Gudbrandsdalen.