Like før nyttår ble 16 skilt i form av aluminiumsplater satt ut i byen. Disse ble konfiskert, men senere har aksjonsgruppen mot økte bompenger fått tak i 14 av de 16 skiltene. Natt til tirsdag denne uka dro flere ut og satte opp de 14 skiltene på nytt.

– For de største bedriftene kan det være snakk om bompenger for millioner av kroner gjennom ett år, sier Kjell Hæggernes, som er daglig leder i Bergens Kobber- og Blikkenslagerlaug til blikkenslagere.no.

Han sitter i styret i aksjonsgruppen og har lenge engasjert seg i mot økende bompenger i Bergen. Lauget til VBL i Bergen var med og tok initiativ til å kjempe mot økte bompenger allerede i 2016. Senere har Hæggernes på eget initiativ vært med i en aksjonsgruppe.

Nå er nye bomstasjoner under planlegging i Bergen. Det vil øke kostnadene ytterligere. Opprinnelig skulle nye bomstasjoner opp fra nyttår, men er utsatt i tre måneder. En gruppe av næringslivsfolk har ved flere anledninger forsøkt å sette fokus på de store kostnadene dette vil medføre.

Grasrotoppgjør

– Vi tror flere kommer til å få øynene opp for dette når bommene er oppe og de får regningen i posten, mener Kjell Hæggernæs .

– Dette er et grasrotopprør som engasjerer folk, og det blir umulig for politikerne å kvele dette, sier leder for aksjonsgruppen «Nok er nok», Willy Padøy til Bergensavisa.

Tidligere har en rekke næringslivsfolk engasjert seg med å kjøre sakte rundt omkring i Bergen. Dette skjedde i desember 2016, og da var det 200 firmabiler som kretset rundt rådhuset.

Blir fjernet

– Aksjonen er ikke politikk, men vi ønsker å få politikerne til å skjønne at dette påvirker samfunnet, påpeker Hæggernæs.

Statens Vegvesen har ansvar for skiltene som står langs veien, og liker ikke aksjonistenes skilt. Derfor ble de raskt tatt ned igjen.

Skal det settes opp skilt må det søkes om dette, og de skiltene som bryter dette vil bli fjernet. Aksjonsgruppen peker på at det står masse skilt ulovlig langs veiene hvor ikke Statens Vegvesen rykker ut på dagen for å fjerne dem og mener de blir forskjellsbehandlet.