Kenneth Bertheussen har nylig fylt 40. Blikkenslager Bertheussens avdeling i Sørreisa i midt Troms startet han selv opp. Det opprinnelige hovedkontoret, som faren Tor Atle Bertheussen etablerte i 1998, ligger i Tromsø. Tommy Olsson er daglig leder i firmaet i dag.

Mest private oppdrag

– Vi er seks ansatte i Sørreisa og fire i Tromsø. Nesten alle har fagbrev, både som sveisere og industrirørleggere, men de fleste er fagfolk i blikkenslagerfaget. Vi har også en lærling nå, forteller Kenneth Bertheussen.

På avdelingen i Sørreisa drives det mest med ventilasjon, mens i Tromsø er nesten alt blikkenslagerarbeid. Der kan de også ta på seg større prosjekt i motsetning til i Sørreisa hvor de konsentrerer seg om mindre oppdrag.

– I vinterhalvåret jobber vi mest for privatfolk. Årsrytmen er veldig sesongbasert; når snøen legger seg i november og frem til etter påske er det helt stille på privatmarkedet, men så eksploderer det. Derfor konsentrerer vi oss om ventilasjon om vinteren, forteller Kenneth.

Bertheussens Blikkenslager hadde store utfordringer under pandemien siden de fleste ansatte er familiefolk.

– Flere av dem har også samboere i helsevesenet. Dermed var det mange syke barn og mye fravær. I Sørreisa hadde vi for eksempel en jobb med 800-900 meter med gesimser der hovedentrepenøren skulle ha fire taktekkere i sving. Så hadde vi plutselig bare én på grunn av covid-situasjonen. Da ble det seks måneder forsinkelse på den jobben, forteller Kenneth. Nå ser han imidlertid lyst på fremtiden:

Fin avveksling

– Ja, men vi har utfordringer i forbindelse med Ukraina-krigen som skaper problemer med leveranser av deler til aggregater, blant annet. Vi har heldigvis en avtale med Exvents finsk-produserte aggregat som har deler og aggregat, men mange andre leverandører sliter med å skaffe deler. Selv om et produkt lages i et land er det gjerne satt sammen av deler fra mange forskjellige andre land og det er der utfordringene ligger.

– Rekruttering er en utfordring også?
– Ja, men vi har satset på å hente inn ungdommer allerede når de er på utplassering i ungdomsskolen. Lærlingen vi har nå har hentet vi inn på den måten. Jeg tror det viktigste er at vi går tidlig ut og forteller ungdommen om yrket, sier Kenneth Bertheussen som er gift og har tre små barn.

– Det er for tidlig å si om noen av dem representerer en arving i bedriften, men de er praktisk anlagte så tiden får vise! Det hadde jo selvsagt vært fint om en av dem ville overta, smiler Kenneth og legger til:

– Det hadde ikke vært dumt å gå av tidlig heller. På «fritiden» driver nemlig kona og jeg gårdsbruk på Dyrøya. Kona overtok familiegården og vi har bygget opp en besetning med en sørafrikansk geiterase ­– Boergeit. Vi har til sammen 120 sau og 40 geit. Det å drive gård er fin avveksling, smiler Kenneth Bertheussen.