De siste par årene har stadig flere begynt å framsnakke solceller som et marked som blikkenslagere bør ta del i. Utviklingen har gått raskt, og nå mener daglig leder Jo Inge Bjørø i I Bjørø Kobber & Blikk AS at blikkenslagerne må ta del i dette markedet som er i ferd med å ta av.

– Det er naivt å tro at det er mulig for større bedrifter å jobbe med tak i fremtiden uten å kunne tilby montering av solcelletak. Fremover blir det stadig færre tak uten en form for solceller, og da vil markedet bli mindre hvis man ikke kan tilby løsninger med solceller, sier Bjørø.

Han viser til at mange nå vil montere solceller, og at konkurransen begynner å bli stor fra blant annet egne bedrifter som etableres for dette markedet. Selv har han nå på kort tid fått mange forespørsler om solcelle-prosjekter. Faktisk så mange at han nå har problemer med å rekke over over alle forespørslene.

– Vi blikkenslagere bør være våkne for utviklingen med solceller. Mange som leverer solceller vil bare montere paneler oppå eksisterende tak. Vi som er blikkenslagere kan montere mer integrerte løsninger i takstein eller plater, som gir bedre løsninger og ser finere ut.

Bjørø ser at både private, industri og offentlige utbyggere nå etterspør solceller. Ikke bare kommer det integrerte løsninger på tak, men også fasader vil etter hvert få integrerte solceller for å gi energi til bygget.

Vannlekkasjer

På eget bygg har bedriften 40 solcellepaneler som har produsert 9000 kWh per år.

– Vi skaffer oss nå erfaringer med solceller, og jobber fram ulike løsninger. Det må jo gjøres tekkinger rundt solcellepaneler, og det er viktig å finne gode tak-integrerte løsninger mot blant annet skorstein og vindskier, sier Bjørø.

Han peker på drenering av vann med ulike paneler, og at alt som leveres i dag ikke fungerer godt nok. Det kan føre til lekkasjer.

– Derfor er det viktig at vi som blikkenslagere kommer inn og bidrar til at solcellepaneler får gode løsninger som fungerer over mange år. Her må vi på banen, og det raskt, mener Bjørø som har 10 ansatte som jobber med alt fra utvendig blikk, solceller og ventilasjon.

Må bygge egen erfaring

– Kanskje bør Sintef komme med konkrete veiledninger for gode løsninger med solcellepaneler for å få best mulig kvalitet som holder. Men like viktig er det at blikkenslagerne får erfaringer med hvilke løsninger som fungerer best, mener Bjørø.

Han etterlyser også enda større engasjement hos VBL for å fronte solcellemarkedet for sine medlemmer.