For første gang stilte Christel Eline Wigen Grøndal og organisasjonen Bygg og Bevar opp på en faglig messe gjennom VBL. Og erfaringene etter å ha møtt unge og godt voksne blikkenslagere på Fagmesse 2018 er bare positive.

– De som møtte opp her var veldig interessert i det gamle håndverket. Spesielt var veldig mange unge opptatt av det vi jobber med, sier Grøndal.

Hun var overveldet over interessen og mener det var veldig nyttig å delta på en slik messe.

Hvert år stiller de opp på Bygg Reis Deg, men der er det et bredere sammensatt publikum som det ikke alltid er like lett å komme i kontakt med.

– Yrkesstoltheten for de som var her på Fagmesse 2018 er større enn for mange som er på Bygg Reis Deg. De var oppriktig opptatt av hvordan jobben skal gjøres når gamle hus skal tas vare på, sier Grøndal.

Fagdag

Hun ønsker å promotere viktigheten av godt håndverk gjennom den årlige prisen som deles ut til håndverksbedrifter som gjør en god jobb for å bevare gamle bygninger.

Det er under sin egen fagdag 7. desember i Litteraturhuset i Oslo at Bygg og Bevar-prisen deles ut. Flere ganger har blikkenslagerbedrifter vært med blant kandidatene, men foreløpig har ingen vunnet. Dette håper Grøndal at det kan bli en endring på.

– Vi vil gjerne ha forslag på gode kandidater som gjør en god jobb med gamle bygg. Her ønsker vi å sette pris på de som lever av å vise fram god kunnskap om gammelt håndverk. Samtidig setter vi pris på de som lærer yngre generasjoner å bli glad i slikt arbeid, sier Grøndal.

Stort marked

Hun mener at gamle hus er et viktig og stort marked for håndverkere som har lært seg faget.

Bygg og Bevar har kommet med råd om alt fra enøk, isolering, byggavfall og hvordan du går frem for å pusse opp gamle hus. De har også en oversikt over støtteordninger for de som vil ta vare på gamle hus.

16. september er det Bygningsverndagen på Vøienvollen på Sagene som Fortidsminneforeningen arrangerer hvor Bygg og Bevar deltar.