Nyheter

Det er ikke tilfeldig at Nidarosdomens restaureringsarbeidere foretrekker urin fra hester til kirketaket.

Etterlyser hesteurin til Nidarosdomen

Det er startet en innsamlingsaksjon av hesteurin til det nye lagte kobbertaket på Nidarosdomen.

Publisert

Kongeinngangen til Nidarosdomen har vært under oppussing i elleve år. Nå er kobbertaket lagt og restaureringsarbeiderne vil gjerne at taket får grønnfarge så snart som mulig.

En heller uvanlig forespørsel dukket nylig opp i en lokal facebook-gruppe i Trondheim. Det har skapt interesse fra en rekke media. NRK omtalte saken først.

– Vi fikk først tilbud om fem liter sauetiss fra en bonde som hadde det liggende, men vi ville ha fra hest. Det sier Odd Inge Holmberget til NRK. Han er smed i Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

For 20 år siden la en ansatt merke til noen penselstrøk på det ene kobbertaket. Det ble antatt at det stammet fra en påført miks for å fremskynde oksideringsprosessen.

– Ingen av blikkenslagerne hadde en god forklaring på hva det kunne være. Den kunnskapen har forsvunnet, sier Holmberget til NRK.

Det ble startskuddet for en rekke eksperimenter for å finne ut hvilke stoffer som kunne fungere. Hesteurin ble «vinneren».

NRK har spurt professor emeritus i uorganisk kjemi ved NTNU, Martin Ystenes, om prosessen knyttet til å påføre hestepiss. Han svarer følgende:

– Oksidering betyr at kobberet reagerer, altså at det går fra å være et metall til å være en forbindelse med kobber. For kobber kan denne prosessen skje på to måter. Enten dannes det patina eller irr. Førstnevnte er et rødbrunt belegg på kobberets overflate og beskytter kobberet mot videre oksidering. Irr er irrgrønt og dannes når kobberet reagerer med flere ting enn bare oksygen. Som regel er dette en uønsket prosess. Men når man ønsker at Nidarosdomens tak skal være grønt, må man unngå at det dannes patina først, fordi dette bremser irrdannelsen. En måte å hindre patina er nemlig ved å bruke såkalte kompleksdannere. Dette er stoffer som binder seg til kobberatomene enkeltvis. Da rekker ikke kobberatomene å binde seg sammen med oksygen og bli til mørkerød patina. Urinstoffet inneholder nitrogen og fungerer derfor som en kompleksdanner, sier Ystenes til statskanalen.

Powered by Labrador CMS