Først ville hun bli billakkerer, men endte opp med å kjøre drosje i 5 år. Allerede her møtte hun stor oppmerksomhet for sitt blodrøde hår og feminine side som Pinup artist som sin store hobby. At hun er kort i vekst er også litt uvant i bransjen.

For to år siden startet hun opp som ventilasjonsmontør hos Stillesby Ventilasjon Service AS og etter tre måneder endte hun opp som bas.

– Jeg har møtt få problemer som kvinne i bransjen, og mange vet hva jeg driver med på fritiden uten at det skaper problemer. Det var mer utfordrende som drosjesjåfør, sier Stina Stehpens.

Hun var med i reklame for serien Wonderland på TV2 og dermed ble mange kjent med hva hun driver med på fritiden.

Stina Stephens vant nylig en konkurranse med pinup under  Grensetreffet i Halden.

Stina Stephens vant nylig en konkurranse med pinup under  Grensetreffet i Halden.

Foto: Trond Harelund

At hun er bare 1,50 høy får noen til å sperre opp øynene når hun kommer bærende på tunge ting på byggeplassen, men det er oftest blikk for hennes feminine utseende og røde hår hun blir møtt med.

– Jeg har feminint utseende, men et maskulint yrke. Det er få problemer med dette, og jeg trives godt i bransjen. Det er heller ikke særlig av ufine kommentarer som jeg ikke tåler, sier 28-åringen.

Hun har ikke foreløpig noen utdannelse som blikkenslager eller innen ventilasjon, men lærte raskt av andre i bedriften siden hun er praktisk anlagt. Derfor fikk hun raskt tillit til å være bas.

Formell utdannelse

De første par årene er det mest leilighetsbygg hun har jobbet med, og er nettopp ferdig med ventilasjon for over 200 leiligheter i Lørenskog. Nå venter 500 leiligheter i Lillestrøm som skal få ventilasjon.

Stephens trives med jobben som bas i Stillesby Ventilasjon Service.

Stephens trives med jobben som bas i Stillesby Ventilasjon Service.

– Andre erfarne ansatte bidrar med sin kunnskap slik at jeg stadig lærer noe nytt som er mer enn bare montering av kanaler. På sikt kan det være aktuelt å ta mer formell utdannelse også, sier hun og er opptatt av å gradvis øke kunnskapen med det hun jobber.

Stina er i tillegg hovedverneombud og har sine oppgaver med dette i bedriften.

Målet er å lære hele prosessen, og hun har allerede fått være med på innregulering og mer avanserte oppgaver innen ventilasjon.

Ikke fornærmende

Stina Stephens har stilfull 50-tallsmote som livsstil.

Stina Stephens har stilfull 50-tallsmote som livsstil.

– Bedriften har også en god del ventilasjon for næringsbygg, og det kan bli aktuelt å jobbe med den delen også etter hvert. Men foreløpig har jeg mer enn nok oppgaver med leilighetsprosjekt på Østlandet.

For Stina Stehpens er det mer slitsomt å gå i tunge faglige diskusjoner på byggeplassen med andre fag, enn at hun både er kvinne og sin spesielle hobby som kan få noen til å slenge med leppa.

– Mange vet at jeg jobber med Pinup og noen har kalt meg Marilyn Monroe på byggeplassen uten at det er fornærmende. Det er som regel god tone i byggebransjen. For meg er pinup en livsstil, påpeker Stina.

Hun var nylig med i en konkurranse i Halden som heter Grensetreffet, og der vant hun. Dagens pinup er ikke så sensuelt fiksert som i gamle dager, og det er fokus på kroppspositivisme, høye hæler, flotte kjoler og røde lepper som gjelder. Samtidig fokuseres det minst like mye på den indre utstrålingen.

Pinup stammer fra pene jenter med mer sensuelle og småfrekke bilder som gutta under krigen hang på veggene, derav uttrykket pinupjenter.

– Miljøet for pinup er veldig inkluderende, og jeg prøver å fremme praktiske yrker overfor de andre. Det er alt for få jenter i byggebransjen, og som jobber som blikkenslager og ventilasjon. Men i vår bedrift med 30 ansatte er det 6 damer, noe som er veldig positivt, konkluderer Stina Stehpens.

Hun ser sjelden puppekalendere på byggeplassen, men har et avslappet forhold til om det skulle henge en kalender der hun jobber.

Hun mener det at damer i byggebransjen kommer langt med å være positiv og vise at de duger.