Til byggene A og B på det nye universitetssykehuset i Stavanger, SUS2023, skal HABI AS levere luftbehandlingsanlegg som er verdt 81,5 millioner kroner, inkludert mva.

Kontrakten innebærer et anlegg som får 471 000 m³ luft fordelt på 23 separate luftbehandlingsanlegg med integrert automatikk.

– Det var trivelig å starte opp igjen etter ferien med en slik nyhet. Selv om vi hadde troen på at vi skulle få endelig ja på anbudet, var det godt å få det bekreftet, sier daglig leder Tor Ove Jørgensen i HABI til Blikkenslagere.no.

Nyheten blir feiret med grilling og kake med alle ansatte fredag.

For HABI betyr kontrakten enormt mye. I fjor omsatte bedriften for 53 millioner kroner. Selv om kontrakten strekker seg over tre år, vil det bety en stor vekst for det tradisjonsrike firmaet. Det innebærer at mellom 15-20 medarbeidere er sikret jobb de neste tre årene.

SUS2023 har et stort fokus på miljø. HABI legger opp en produksjonslinje som minimerer avfall fra produksjonen, minsker transportbehovet og representerer en effektiv måte å jobbe på i henhold til LEAN-prinsippene.

Ordrereserve

– Vi er svært stolte over å vinne en så prestisjefylt kontrakt med SUS2023, som til nå er den største kontrakten i firmaets historie. For oss som lokal leverandør med røtter tilbake til 1845, ser vi frem til å være en del av SUS2023, et prosjekt som er viktig for utviklingen av vår region, sier styreleder Helge Bie i pressemeldingen som er sendt ut om nyheten.

Han er glad for å vise at en tradisjonell blikkenslager kan vinne fram med store ventilasjonskontrakter.

HABI har hovedkontor på Forus i Stavanger og har posisjonert seg inn mot å konkurrere om deler av ventilasjonsentreprisen på det nye sykehuset. De har jobbet målrettet mot dette det siste året, og ser nå at innsatsen bærer frukter.

– Dette gir en betydelig ordrereserve i 3 år fremover. I tillegg ser vi frem til å jobbe med en så kompetent og spennende organisasjon som SUS2023. Vi kommer til å opprettholde all vår virksomhet innen ventilasjon, blikkenslagertjenester og taktekking, samtidig som vi jobber med dette prosjektet, uttaler administrasjonsleder Anne Christine Bie i HABI.

Flere lærlinger

Daglig leder Tor Ove Jørgensen kan fortelle om at de i tiden fremover vil gå inn i en optimaliseringsfase, før hovedarbeidet vil foregå fra 2021-23. Dette innebærer behov for flere ansatte.

I tillegg til denne kontrakten er det flere andre større kontrakter både for ventilasjon og utvendig blikkenslagerarbeider på trappene.

– Med nye ansettelser nylig har vi nå over 40 ansatte, men vil få behov for enda flere. Derfor vil vi bruke aktivt denne kontrakten og muligheten for å få jobb når vi rekrutterer ungdom til å ta utdannelse og få lærekontrakt, sier Jørgensen.

Nylig begynte to nye lærlinger, og en ansatt tar svennebrev om kort tid.

Han ser at en slik prestisjekontrakt vil gi kompetanse som kommer til nytte også ved senere store kontrakter. Hele 700 personer vil jobbe med utbyggingen av det nye sykehuset i Stavanger før det står ferdig.

Flere kontrakter

– Det er hyggelig at HABI , som er et lokalt og tradisjonsrikt firma, har vunnet frem i konkurransen om dette oppdraget. Nå starter arbeidet, og sammen skal vi jobbe for at det blir et godt inneklima på det nye sykehuset. Det er viktig for både pasienter og medarbeidere, sier Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør ved Stavanger universitetssjukehus.
Tidligere har GK Inneklima AS fått kontrakt på den andre halvdelen av luftbehandlingsanlegget ved det nye sykehuset verdt 94 millioner kroner.

Samtidig har Lie Blikk AS kontrakt på store leveranser av fasadearbeider til samme bygg verd 70 millioner kroner. Dermed blir sykehusbyggingen viktig for flere av de større bedriftene innen ventilasjon og blikkenslagerfaget i Rogaland.