Faglig sterk, stor faglig interesse og alltid interessert i å lære nye ting, er ord som Opplæringskontoret ga til Elisabeth Heien da hun ble overrakt prisen som årets lærling 2017 før helga.

Foruten å være første kvinnelige blikkenslager i Agder, har hun imponert med å ta saken i egne hender og startet opp sin egen bedrift, Blikkenslager Elisabeth Heien, etter læretiden hos Ventec AS.

Dette er en blikkenslager som ikke lar seg knekke av motgang.

– Denne dama er RÅ!, skriver Opplæringskontoret i sin presentasjon av prisen på sine Facebook-siden.

– Hun er forbilde for andre jenter som kanskje kunne tenke seg en tilsvarende utdanning, men som kanskje kviser seg på grunn av et mannsdominert yrke, skriver Opplæringskontoret i sin begrunnelse for å gi prisen til 23-åringen.

I det året hun har holdt på har det blitt mye oppmerksomhet, ikke minst rundt hennes rosa bil og logo.


Hør intervju med Elisabeth Heien på NRK-Sørlandet


Mannsominert

Nå har hun fått overrakt diplom og gavekort på 5000 kroner fra formann i Opplæringskontoret for Byggfagene i Agder (OKAB).

Selv uttrykker Elisabeth Heien stor glede over å få denne prisen.

– Utrolig gøy å vinne denne prisen, sier Elisabeth Heien på sin Facebook-side for bedriften.

– Dette er sinnsykt kult, spesielt siden det er et mannsdominert ryke. Det er veldig gøy å bli kåret til årets lærling, sier Heien til Agderposten.

Da hun startet som lærling var det kun åtte kvinnelige blikkenslagere i Norge, og det har blitt litt flere fram til nå. Men fortsatt er det et mannsdominert yrke.

Inspirert av motgang

– Pengene jeg fikk skal jeg bruke i firmaet, uttaler Elisabeth Heien.

Hun startet egen bedrift da hun stod uten arbeid etter sin lærlingtid. Her måtte hun skaffe utstyr, fant lokale som hun pusset opp og satte seg inn i mange lover og regler for å drive sin egen virksomhet.

– Jeg blir bare inspirert av motgang til å stå på enda mer, og vise at jeg ikke lar meg knekke, sa hun til fagbladet Blikkenslageren i fjor høst.

Her fortalte hun om sin vei opp og fram, hvor hun har trosset sykdom, byråkrati og skeptiske røster som mente at blikkenslagerfaget ikke er noe for ei jente.

Med denne prisen som årets lærling har hun motbevist skeptikerne, og har flust opp med oppdrag på Sørlandet.