Bjørn Kristian Pedersen er daglig leder i Svolvær Blikkenslagerverksted og avdelingsleder i VBL Nordland.

– Vi har prøvd å få til et utdanningsopplegg i Nordland etter at tilbudet ved både Sortland, Bodø og Mo i Rana ble lagt ned, men har ikke lykkes. Det har skjedd til tross for at vi har hatt god hjelp av VBL og BNL, sier Pedersen.

– Hos NHO-Nordland var det liten hjelp å få. Nordland er et langt fylke og ungdommen vil ikke flytte langt for å gå på vg2 ventilasjon- og blikkenslagerfaget, sier en engasjert Bjørn Kristian Pedersen som har akkurat fylt 40.

Han er født og oppvokst i Svolvær. På spørsmål om hvorfor han ikke ble fisker, smiler han og sier at «nei, det har jeg aldri hatt interesse av!». Men likevel innrømmer han senere at han har båt – som alle her. Og han elsker å dra ut etter skrei i mars når den kommer inn til Lofoten.

Helsefarlig

– Min far var blikkenslager, og jeg begynte å jobbe litt hos ham, men jeg hadde ikke noen interesse for det. Min far og jeg hadde en helt spesiell kjemi. Jeg har snakket med min sønn på 17 og bedt ham om helst å ikke bli blikkenslager. Det er helsefarlig å være nøkkelperson i en blikkenslagerbedrift med sju-åtte ansatte. Jeg kjenner flere som er i samme situasjon som meg som sliter, sier Bjørn oppriktig og forteller at sønnen skal bli flymekaniker:

– Det er mindre stressende enn å være «driver» i en bedrift som vår, sier Bjørn Kristian Pedersen.

Det var ved årsskiftet i år han overtok bedriften etter faren. Det var de to som for 17 år siden startet nytt driftsselskap da han for alvor begynte i bedriften. Det skjedde etter at han hadde han vært i militæret i noen år.

–  Jeg var innom Svolvær og skulle være i bedriften i et halvt års tid. Og så ble det til at jeg ble her.

Svolvær Blikkenslagerverksted opererer i Lofoten, men også i Vesterålen og nordre Salten. Bedriften har eksistert i 43 år.

Så ille mener Bjørn Kristian Pedersen det har blitt at det er direkte helsefarlig å drive egen blikkenslagerbedrift. Han har også frarådet sin egen sønn å velge yrket.

Så ille mener Bjørn Kristian Pedersen det har blitt at det er direkte helsefarlig å drive egen blikkenslagerbedrift. Han har også frarådet sin egen sønn å velge yrket.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Mye innleie

– Vi har ikke spesialisert oss, men driver med alt i faget. Det flotte med det er at de som jobber her har en utrolig god variasjon i arbeidsdagen. Vi jobber utvendig og innvendig, med ventilasjon og solskjerming. Arbeidsdagen er varierende og utfordrende. Guttene og jenta vår tar alle utfordringer på strak arm og er veldig interesserte, og jeg er blir imponert over hvor lett de har tilegnet seg kunnskap om nye ting og tjenester vi tilbyr.

Har du noen planer om en ekspansjon?
– Vi har søkt etter ingeniør og saksbehandler, men det er vanskelig å få tak i folk. Vi har en på hospitering fra vg1 Byggfag nå og håper vi kan «lure» ham over til å bli lærling. Vi har vært nødt til å ha mye innleie, men det bygger man ikke en bedrift på.

– Vi har ingen utdanning av blikkenslagere i nordre Nordland nå. Vi hadde et opplegg på Sortland som ble drevet av Tom Hansen, og han gjorde en fantastisk jobb. Men så ble tilbudet flyttet til Melbu i Vesterålen, men der er det fraflytting som råder, og tilbudet ble lagt ned, sier Bjørn Kristian Pedersen.

Han forteller at det har vært gjort en stor innsats for å snu utviklingen:

Intet gjennombrudd

– Vi har prøvd å få til et utdanningsopplegg, men har ikke lykkes. Vi hadde et møte med fylkeskommunen senest for et halvt år siden, men vi har ikke fått gehør for planene vi har lagt frem. Det har skjedd til tross for at vi har hatt god hjelp av Ane Dyrnes, daglig leder i VBL. Vi har også fått hjelp av BNL, men vi har ikke fått noe gjennombrudd for en utdanning i Nordland.

– Når det ikke er noen steder å søke på, så er det heller ingen søkere, sier Bjørn Kristian Pedersen.

– Vi kunne godt ekspandert noe dersom vi fikk de rette folkene. Jeg skulle gjerne hatt to-tre til i bedriften, men forutsetningen er at alle skal være ansatt i helårsdrift, og de skal flytte og bosette seg her, sier Bjørn Kristian Pedersen.