Nyheter

Elise Aas (28), Jørgen Groven (36), Kristian Langseth (31), Matilda Hauso (38) Oddbjørn Dahle (41) og Kristian Groot (30) er blant de som har fullført eller er i ferd med å fullføre fagutdannelse gjennom prosjektet Yrkesstolthet.

Har utdannet 22 blikkenslagere: Nå kan det være slutt

Prosjektet Yrkesstolthet har utdannet 22 blikkenslagere siden 2016. Nå vil NAV og Trøndelag fylkeskommune legge ned ordningen som har gitt god rekruttering av voksne til faget.

Publisert

Yrkesstolthet er et samarbeidsprosjekt mellom NAV, Trøndelag fylkeskommune/Charlottenlund videregående skole og Opplæringskontoret BTV (blikk, tak og ventilasjon)/medlemsbedriftene.

Opplæringskontoret har med seg 33 bedrifter innenfor blikk, tak og ventilasjon som alle har stort behov for arbeidskraft. Siden 2016 har de tilbudt et toårig hurtigløp for voksne.

Det første året mottar deltakerne lønn på 800 kroner dagen fra NAV. År to får deltakerne hjelpearbeiderlønn fra bedriften man jobber i. Det tredje året er de aller fleste ute i fast jobb.

Lisbeth K Schjelde synes det er veldig synd at en viktig rekrutteringsarena til ventilasjons- og blikkenslagerfaget i Trøndelag står i fare for å bli lagt ned.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

– Veldig synd

Lisbeth K Schjelde er daglig leder Opplæringskontoret BTV og sier de har fått signaler på at prosjektet ikke blir videreført.

– Det er veldig synd. Prosjektet har vært en kjempesuksess og har bidratt til god rekruttering til blikkenslagerfaget i Trøndelag. Vi har hatt 29 personer oppe til fag-/svenneprøve og hele 26 har bestått. 19 av disse er i jobb. Det er veldig gode tall.

– Det unike er deltakerne også er en klasse ved Charlottenlund videregående skole. Her er de en voksen som ser dem og gir dem trygghet i hverdagen. Det er med å skape trygghet og de får tidlig mestringsfølelsen som mange ikke har hatt tidligere. Med tett oppfølging fra skolen og opplæringskontoret har modellen vært attraktive for bedriftene ved at skolen og vi som opplæringskontor har hatt stort ansvar for oppfølgingen av deltakerne. I tillegg har bedriftene gjort en kjempejobb, sier Schjelde.

Kun én bedrift vil være med videre

Men nå kan det være slutt. Årsaken til at prosjektet kan bli lagt ned er at NAV og Trøndelag fylkeskommune mener kostnaden er for stor.

– Det er foreslått at prosjektet skal innlemmes i den såkalte Trøndelagsmodellen, men det blir mer som et løp med voksenlærling. Det vil medføre at det er bedriftene som får jobben i begynnelsen med utsiling og hvem de skal satse på. Med mer ansvar på bedriftene er kort og godt ikke bedriftene interessert lenger. Av mine 33 medlemsbedrifter er det kun en som er interessert å bli med hvis modellen endres. Det betyr i praksis at blikkenslagerfaget i Trondheimsområdet mister en rekrutteringsarena for blikkenslagere.

– Hva skjer fremover nå?
– Vi skal i et møte med NAV på fredag og håper at de snur i siste time. Resultatene vi kan vise til er helt unike. Vi håper derfor at de ser at modellen får voksne i arbeid og at de blir stående i jobb. Vi krysser fingrene, sier Lisbeth K Schjelde.

Yrkesstolthet har åtte personer som skal opp til fag og svenneprøve i løpet av våren. Det vil gi sju nye blikkenslagere og en ny taktekker.

Powered by Labrador CMS