Rustad trives veldig godt i eget verksted og egen bedrift.

– Men kunne likevel tenke meg noe annet, sier 48-åringen.

Da Henrik Rustad var 16 fikk han tilbud fra faren til en kamerat av seg:

Viktig med VBL

– «Du skal bli blikkenslager og overta bedriften her!», sa Terje Sveen til meg. Han drev den gangen Frogner Blikkenslagerverksted AS. Så ble det slik. Jeg fikk lyst til å begynne da han foreslo det, og jeg har aldri angret på valget, sier Henrik Rustad.

– Du har drevet for deg selv alene i mange år. Det har vært tøft?

– Jeg vil ikke si at det har vært tøft. I en periode var vi noen ansatte i firmaet, men de siste 13 årene har jeg vært alene og jeg har hatt nok å gjøre selv om det i det siste har vært litt tøffere.

– Du driver alene, men likevel er du medlem av VBL?

– Ja. Det er viktig å være med for å fremme yrket og for å bidra til rekruttering, og det er absolutt verdt kontingenten. Jeg har en følelse av at det å begynne med et håndverk er mer ettertraktet nå enn det var tidligere. Og vi trenger flere håndverkere i Norge, sier Henrik entusiastisk.

Likevel er han reelt sett på jakt etter en annen jobb. 48-åringen kunne tenkt seg en prosjektlederjobb i et blikkenslagerverksted.

– Skulle det være noen der ute som har behov for en prosjektleder så kanskje jeg er mannen, sier han med et smil.

Henrik Rustad har drevet verkstedet sitt alene de siste 13 årene og har trivdes med det, men vurderer nå å kanskje jakte litt på en prosjektlederjobb.

Henrik Rustad har drevet verkstedet sitt alene de siste 13 årene og har trivdes med det, men vurderer nå å kanskje jakte litt på en prosjektlederjobb.

Alpinkjører

– Det er fort gjort å få ødelagt knær ved å fly opp og ned av tak når man nærmer seg pensjonsalderen og det har jeg ikke særlig lyst til. Da kan jeg jo kanskje ikke fortsette å kjøre alpint på ski!

Henrik Rustad er nemlig en lidenskapelig alpinkjører og bruker 40 dager i året i Trysil. I tillegg har han hytte ved Drøbak som familien benytter om sommeren.

– Hvordan ser du på fremtiden for blikkenslagerfaget?

– Det at vi har store rentehevinger og kostnadsøkninger nå er bekymringsfullt siden jeg jobber mest for private. De må kanskje spare penger for å betale økte rentekostnader, sier han.

Henrik Rustad har tre barn og den mellomste, en datter, har begynt på elektro med realfag.

– Det er nok absolutt ikke dumt. Yngstegutten min på 13 kan kanskje tenke seg å bli blikkenslager en dag, men det vil jo bare tiden vise, sier Henrik Rustad.