I 2010 begynte Alf Kristian Fagermo som blikkenslager hos Hellberg & Bjerkeli AS. i Halden. For tre år siden tok han teoriprøven til svennebrevet, men sykdom førte til at den praktiske delen lot vente på seg. Men nå har Fagermo papirer på at han kan sitt fag som blikkenslager.

Han begynte med utdannelse som hovslagersmed, men ble senere spurt om å begynne hos en lokal blikkenslager i Halden. Her ble han i fem år før han skiftet over til Hellberg & Bjerkeli.

Men det tok sin tid før praktisk kunnskap ble dokumentert med godkjent svennebrev.

– I starten var det ikke så mye snakk om svennebrev, men etter hvert har dette blitt mer og mer aktuelt. Jeg har jo vært med på alle typer oppgaver fra båndtekking til ventilasjon, så prøven gikk forholdsvis greit, sier Fagermo.

Videre utdanning

Han leste seg litt opp til teoridelen for tre år siden, og har brukt verkstedet til å trene seg på praktiske oppgaver før svenneprøven ble bestått i forrige uke.

– For det første stilles det stadig større krav til at de som jobber som blikkenslager har fagkompetanse og papirer på det. Samtidig ser jeg på sikt muligheten for å gå videre enten med fagskole eller ingeniørutdannelse for å kunne prosjektere ventilasjon, sier Fagermo.

Svenneprøven ble utført med å tekke et tak og pipe med svingfalser i sink, samt skivetekking på fasade. Samtidig ble det laget bend etter bestemte mål, firkantkanaler til runde kanaler og ringfals med ventilasjon.

Ekstra trygghet

– Det gir en ekstra trygghet å ha papirer på at du kan faget og slik også mulighet for høyere lønn. Samtidig blir det stadig flere entreprenører i prosjekt som setter krav til fagkompetanse. Derfor har bedriften satset aktivt på fag- og svennebrev til alle, sier Fagermo.

En til skal ta svennebrev som blikkenslager snart, samtidig som to taktekkere skal ta fagbrev på sikt. Da vil alle 10 i bedriften sitte ha papirer i sine fag.

– Etter hvert kan en risikere at den som ikke har fag- eller svennebrev ikke kan være med i større prosjekter, påpeker Alf Kristian Fagermo.