Med utsikt fra kontorvinduet på Ågotnes utenfor Bergen kan André Larsen skue rett ut mot plattformer og andre maritime byggverk som har behov for en løsningsorientert blikkenslager.

– Vi har 30-40 prosent av omsetningen gjennom året fra offshore og maritim sektor. Her er det alle typer oppgaver vi må løse, sier Larsen.

Nå har han og medarbeiderne jobbet med å kle et shakerrom på plattformen Deep Sea Stavanger. Dette er et rom hvor oljen som pumpes opp fra havet først kommer til, og det må selvsagt være helt tett.

Rommet er på 30 x 8 meter og for å tåle all belastning ble det valgt 1,5 mm galvanisert stål levert fra Ventistål. Det ble vurdert rustfritt stål, men var for stivt til formålet.

Tradisjonell båndtekking med FT12 aluminium på en bolig. 300 kvadratmeter.

Tradisjonell båndtekking med FT12 aluminium på en bolig. 300 kvadratmeter.

Bevegelser

– Når plattformen er ute i havet og beveger seg vil rommet også bevege seg. Derfor er det store krav til gode løsninger og plater som ikke er for stive, sier Larsen.

Bak platene ble det montert lekter i profiler som er skrudd inn i bærekonstruksjonen på plattformen.

I tillegg til å kle dette rommet har Fjell Blikk også laget prefabrikkerte plateseksjoner til boretårnet, og levert beslag til blant annet kantinen om bord.

– Nå har vi fått forespørsel om å kle shakerrom på andre plattformer også, men her må vi prefabrikkere for montering ute i havet, sier Larsen.

Firmaet har spesialisert seg på løsninger som er mer enn bare tynnplater, og de har montert plater med tykkelse helt opp til 28 mm.

Kreative og løsningsorienterte

Prosjekter på offshore-fartøy har de holdt på med lenge. Det gir spennende arbeidsdager for blikkenslagerne i bedriften.

Galvaniserte stålplater monteres i rommet på riggen.

Galvaniserte stålplater monteres i rommet på riggen.

Nå har de også fått en kontrakt med fasadekledning med 4 mm stålplater.

– Til tider er vi et godt stykke unna blikkenslagerarbeid, samtidig som vi er blikkenslagere. Siden vi er løsningsorienterte blir vi stadig vekk spurt om ulike typer oppgaver. Også på private hus er det oppdaget muligheten med bruk av tykkere plater til gjerder, trapper eller andre spesielle løsninger.

André Larsen peker på at bedriften har bygd opp en unik kompetanse som blikkenslager med utvidet kunnskap som gjør bedriften allsidig.

– Her omkring er det veldig mange tømrere som tar tradisjonelt blikkenslagerarbeid som beslag, og da må vi finne oppgaver som er på siden av det tradisjonelle arbeidet, påpeker Larsen.

Han lukter derfor også på solceller, og vil opparbeide seg mer kunnskap om montering av dette.

Tradisjonelt arbeid på bygg er fortsatt viktig del av omsetningen. Dette bygget eies av Eiro Eiendom. Blikkenslageren er gitt full frihet til utførelsen, hvor det er brukt brukt colorcoat. Farge er grå og mørkegrå.

Tradisjonelt arbeid på bygg er fortsatt viktig del av omsetningen. Dette bygget eies av Eiro Eiendom. Blikkenslageren er gitt full frihet til utførelsen, hvor det er brukt brukt colorcoat. Farge er grå og mørkegrå.

Av ulike oppgaver som utføres har vært en stor ramme som her løftes på plass for CCB. Fjell Blikk har produsert alt stålet til rammene. En ramme veier 2,4 tonn og som etterpå er kledd i beslag.

Av ulike oppgaver som utføres har vært en stor ramme som her løftes på plass for CCB. Fjell Blikk har produsert alt stålet til rammene. En ramme veier 2,4 tonn og som etterpå er kledd i beslag.

Denne vasken er laget kirurgi for Haukeland sykehus. Kirurgisk utstyr blir blant annet vasket i disse vaskene. 

Denne vasken er laget kirurgi for Haukeland sykehus. Kirurgisk utstyr blir blant annet vasket i disse vaskene.