Under en høytidelig åpning med både helseministeren og kulturministeren tilstede, ble Norsk helsearkiv i Tynset offisielt åpnet onsdag 6. juni. Da ble det også avduking av kunstverket som kunstneren Signe Solberg har fått laget med god hjelp av samboer Kasper Kaarbø. Han er blikkenslagermester med bedriften Kaarbø Metall, og han bidro til selve produksjonen av kunstverket i metall.

Arbeidet foregikk gjennom vinteren og ble hengt opp på betongveggen i det nye bygget i mars. Her har det vært en lang prosess fra idé til ferdig verk.

– Etter at Signe laget skisser, modeller og ferdig gjennomføringsplan som ble godkjent av kunstutvalget, var det min oppgave å produsere kobber, cortenstål og rustfri stål som jeg måtte klippe til, knekke og montere sammen i ulike størrelser til ferdig produkt, sier Kasper Kaarbø til Blikkenslagere.no.

Mens Solberg tenker på helheten og de store linjene, ble det Kaarbø sin oppgave å få detaljene til å stemme. Noen av delene er opp mot to meter lang, og det er ulike vinkler som måtte beregnes.

Patinering

Selv patineringen av kobberet var det Solberg selv som gjorde deres felles verksted i Hobøl. Her blandet hun ut væske til patineringen og delene ble lagt utover gulvet med telt over for å gjennomgå prosessen.

Slik er kunsten på veggen i Tynset. Foto: Werner Zellien.

Slik er kunsten på veggen i Tynset. Foto: Werner Zellien.

Foto: Werner Zellien

Jobben til Kasper Kaarbø hadde eget budsjett.

– Det gikk med en del timer, men jobben gikk i pluss. Slike prosjekt er ikke så lett å beregne hvor lang tid som går med, sier Kaarbø.

Fikk hjelp

Komposisjonen ble satt sammen på stedet og utformet i detalj. For å henge opp delene måtte han ha hjelp av kollega Ivar Ottestad. De brukte tre lange dager til den delen av jobben.

– Da vi kom til åpningsseremonien ble vi overrasket over hvor stort dette var med to ministere og en høytidelig anledning, sier Kaarbø.

Det var «Kunst i offentlig rom (KORO) som tildelte midler for å få satt opp kunstverket. KORO forespurte Signe Solberg om kunstverket, som er en av mange jobber hun har med utsmykking av både offentlige rom og andre lokaliteter.

Kasper Kaarbø har flere prosjekter på gang, også med andre kunstnere. Dette gjør han i tillegg til litt mer ordinære blikkenslagerarbeider.

Selve bygget er på 2 500 kvadratmeter i to etasjer i stål, betong og massivtre med en kostnad på 165 millioner kroner.

 

Her er film om prosjektet:

Kobberdelene ble produsert på verkstedet til Kasper Kaarbø. Foto: Signe Solberg.

Kobberdelene ble produsert på verkstedet til Kasper Kaarbø. Foto: Signe Solberg.

Foto: Signe Solberg.

 

Å få nøyaktige vinkler på de ulike figurene var en av oppgavene med kunstverket. Foto: Signe Solberg.

Å få nøyaktige vinkler på de ulike figurene var en av oppgavene med kunstverket. Foto: Signe Solberg.

Foto: Signe Solberg
Patinering av kobber ble utført på verkstedet som en omfattende prosess. Foto: Signe Solberg.

Patinering av kobber ble utført på verkstedet som en omfattende prosess. Foto: Signe Solberg.

Foto: Signe Solberg.