Kunstneren Antti Laitinen skulle lage et kunstprosjekt med en rustning rundt et tre i Sofienbergparken i Oslo. For å få til riktige biter med rustfrie stålplater, kontaktet han blikkenslageren som holder til bare et steinkast unna.

Brodin AS har også vært med på andre kunstprosjekt og har fått et navn i kunstkretser. Brodin klippet platene i ulike størrelser, som kunstneren på forhånd har målt ut skulle passe på treet.

– Det ble en del tilpasninger underveis for å få alt til å stemme, så det ble noen turer hit til verkstedet i høst, sier Brodin.

Antti Laitinen hadde selv skaffet de rustfrie stålplatene og popnagler som ble satt inn for å feste platene. Han monterte også selv kunstverket på det gamle treet i parken, men brukte verkstedet som fast base og fikk god hjelp fra blikkenslageren.

Her står rustningen på treet mellom blader i parken.

Her står rustningen på treet mellom blader i parken.

Foto: Carsten Aniksdal

Omsorg for naturen

Rustningen går opp hovedstammen og noen av de store greinene opp til 4-5 meters høyde.

– For oss var dette en liten jobb, men det er gøy å være med på slike kunstprosjekter inn imellom ordinære prosjekter, sier Brodin til Blikkenslagere.no.

Med kort vei til parken var det lett å følge med på arbeidet med monteringen. Målet med kunstverket er å vise hvordan omsorgen av naturen kan illustreres. Den skreddersydde rustningen i metall på et majestetisk lønnetre gir en symbolsk måte å vise ønsket om å ta vare på naturen.

Sluttet å vokse

Treet har sluttet å vokse og er i ferd med gradvis å dø. Derfor er det planen at det skal tas ned neste år. I mellomtiden vil det stå der som et kunstverk som viser ønsket om beskyttelse.

Prosjektet er støttet av Norsk-finsk kulturfond og Kulturetaten Oslo kommune. Siden treet skal felles, blir det plantet et nytt tre i samme området, og dette er noe som gjenspeiles med navnet på kunstprosjektet «Armour».

Se video av prosjektet her:

 

Lag på lag er rustfritt stål bøyd rundt grenene på treet.

Lag på lag er rustfritt stål bøyd rundt grenene på treet.

Foto: Carsten Aniksdal
I Sofienbergparken vises det beskyttede treet godt.

I Sofienbergparken vises det beskyttede treet godt.

Foto: Carsten Aniksdal