Prognosesenteret har kommet med analyser som signaliserer samme aktivitet i byggebransjen frem mot 2030, som de siste fire årene. Det betyr hektiske dager med små og store prosjekter, med økt fokus på ROT-markedet. Og for blikkenslagerbransjen er det stort sett full fart landet over.

Blikkenslagermester Svein Hansen i Hellberg og Bjerkeli AS kan melde om travle dager i Halden. Som avdelingsleder for VBL Østfold forteller han om mye å gjøre for blikkenslagerne utover året.

– Av erfaring er det mye aktivitet på høsten og frem til jul. I vår bedrift med 13 ansatte har vi mange oppdrag med blikkenslagerarbeid og taktekking frem til ferien. Vi har en del tekking og omtekking av hytter, eneboliger, rekkehus og noe for industrien med asfaltbelegg, sier Svein Hanssen.

I Storgata 12 i Halden har Hellevik og Bjerkeli hatt arbeid som bidrar til travle dager.

I Storgata 12 i Halden har Hellevik og Bjerkeli hatt arbeid som bidrar til travle dager.

Han har også ansvar for nye takrenner, nedløp, beslag og skivetekking av tårnet på Idd kirke med patinert sink.

– Rundt ferietid har vi et prosjekt gjennom PEAB for Bane Nor i Halden med ombygging av et godshus hvor Kirkens Bymisjon skal holde til. Her er det 5 tonn med sink på et tak som skal båndtekkes, samt montering takrenner, nedløp og beslag.

Svein Hanssen har nå skrevet lærlingekontrakt med en jente som taktekker fra høsten av.

Rekker ikke å regne anbud

I Trøndelag er det så mange prosjekt ute at blikkenslagerne ikke rekker å regne på alle.

– Her er det så travelt at vi ikke rekker over alle forespørsler. Det er mange byggeprosjekter på gang, og vi må si nei til å regne på enkelte av dem, sier avdelingsleder for VBL Trøndelag, Torgeir Rønning.

Torgeir Rønning i Dahle Blikk har veldig travle dager.

Torgeir Rønning i Dahle Blikk har veldig travle dager.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Han er daglig leder i Dahle Blikk AS og har hendene fulle med alt fra skoler, kontorbygg og boliger som det kommer forespørsler om.

– Ikke minst er det veldig mye boligbygging som foregår, så mitt inntrykk er at det er mer enn nok arbeid for alle blikkenslagerbedriftene, sier Rønning.

Sliter med innleie

I Oslo har det i flere år vært mer enn travelt for de fleste blikkenslagere. Under et styremøte i forrige uke kunne avdelingsleder i VBL Oslo og omegn, Jarle Kristiansen, høre at de andre hadde fulle ordrebøker.

– Prosjekter er det nok av. Men noen bedrifter sliter med ansatte eller innleide som ikke kommer seg inn i landet, sier Kristiansen.

Jarle Kristiansen rapporterer om hektiske tider i Oslo.

Jarle Kristiansen rapporterer om hektiske tider i Oslo.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Hans egen bedrift Olaf Johansens Eftf AS har travle dager og ser at det bygges mye både nytt og at det er behov for tjenester innen rehabilitering.

– Fortsatt er det mange nye bygg som reises, men på sikt vil det spesielt skje mye med rehabiliteringsmarkedet. For de bedriftene som har over tid opparbeidet seg fast kundeportefølje er det mer enn nok å gjøre, sier Kristiansen.

Utfordringen nå er å få rekruttere nok fagarbeidere, og derfor er det gledelig at det nå er full klasse ved Kuben videregående skole til høsten.

– Nå er det viktig at alle bedriftene tar ansvar og tar inn lærlinger, påpeker Kristiansen.

Travelt i nord

Også i Troms er det travle tider, og fra nå og utover øker aktiviteten.

– De aller fleste ser ut til å ha mer enn nok å gjøre til etter sommeren. Om det ikke er så mange store prosjekter, så har vi mye arbeid med gesimser og lignende, samtidig som vi produserer mye til andre entreprenører for næringsbygg, sier Aleksander Dreyer. Han er ansatt i Blikkenslager Tom Dreyer AS og er leder for VBL Troms og Finnmark.

– Redselen for å ha lite å gjøre, som mange hadde i fjor høst, er gjort til skamme så langt. Det vil nok svinge litt fremover, men det ser lyst ut, sier Dreyer.