De første dagene og ukene i mars var det litt roligere på telefonen. Men både før koronakrisen og utover våren har det vært fullt opp med arbeid for Vennesla Blikkenslagerverksted AS.

Tre blikkenslagere har hendene fulle med både utvendig arbeid og ventilasjon. Flere prosjekter med leilighetsbygg og mange små oppdrag bidrar til travle tider inn mot sommerferien.

– Vi gikk også i fjor ut og søkte etter blikkenslagere uten å få napp. Nå har vi prøvd igjen og håper noen vil jobbe hos oss. Vi kunne gjerne ansatt to blikkenslagere. Så langt er det ingen positiv respons på annonsen, sier Jan Ingebretsen.

Han er fjerde generasjon blikkenslager i bedriften som startet opp allerede i 1946, og skal etter hvert ta over som daglig leder. Det er bare fem år siden han skiftet beite fra elektriker til blikkenslager.

Jan Ingebretsen trives med overgangen fra elektriker til blikkenslager.

Jan Ingebretsen trives med overgangen fra elektriker til blikkenslager.

Skiftet yrke

– Et alternativ om vi ikke får tak i en med fagkunnskap er å skaffe lærling. Siste lærlingen i bedriften var jeg, sier Ingebretsen.

Han jobbet i oljebransjen som elektriker, og da krisen kom for fem år siden ble det lite med arbeid og ble det omskolering. Da var det et fint alternativ å begynne i farens bedrift som blikkenslagerlærling.

– Nå har jeg mer normale arbeidsforhold, mens jeg tidligere reiste en del i jobben. Samtidig mener jeg at dette er et mer kreativt yrke med variert arbeid rundt omkring på Sørlandet, sier Ingebretsen.

Produserer beslag

Både privatpersoner og entreprenører kommer innom for å hente beslag og lignende som blikkenslagerne produserer. Men de monterer det meste av dette selv.

– Her er det mye å gjøre med både små og store prosjekter som varer ut i neste år. For oss ser det lyst ut fremover, og vi skulle gjerne hatt flere hender for å ta unna forespørslene, sier Ingebretsen.

Flere leilighetsprosjekt på Sørlandet gir travle dager for blikkenslagerne.

Flere leilighetsprosjekt på Sørlandet gir travle dager for blikkenslagerne.