Brodin AS ble etablert av Odd Martin Brodin i 1938. Hans sønn, Jan, tok over på 1980-tallet og rundt år 2000 var det Jan Martin Brodin som overtok etter sin far.

– Jeg begynte i faget på midten på 1980-tallet, forteller Jan Martin Brodin som tok svennebrev rundt 1990 og mesterbrev i 2000.

Uroen skaper uro

– Tidligere drev vi i mye større omfang og hadde to verksteder. I dag jobber vi med bygårder og særlig tak og båndtekking. Vi er ni ansatte inkludert meg selv, sier han.

Hvordan er markedet?
– Det dupper litt innimellom, og særlig på vinteren. Etter påske regner jeg med at det eksploderer igjen, sånn som det pleier å gjøre, forteller blikkenslageren som føler at en del folk «sitter litt på gjerdet»:

Jan Martin Brodin tror 2022 blir et godt år tross uro i markedet.

Jan Martin Brodin tror 2022 blir et godt år tross uro i markedet.

– Uro rundt krigen i Ukraina, pandemien og nå også rentehevingene kan kanskje hindre at folk gjør større investeringer. Men jeg tror 2022 blir et bra år totalt sett, sier Jan Martin Brodin.

Brodin AS opererer i Oslo og omegn. De er ikke på jakt etter for store utbyggingsprosjekter.

Mye bompenger

– Nei, vi satser på mindre jobber. Vi skal begynne på et spennende prosjekt nå. Vi skal legge skifer og sink i Inkognitogaten 15. Det er en bygård med et veldig spesielt tårn. Jeg liker slike, spennende utfordringer. Når vi driver med rehabilitering kan vi styre våre egne prosjekter. Jeg er ikke glad i lange byggemøter – det er gjerne bortkastet tid sett fra mitt ståsted.

Jan Martin Brodin oppfordrer ungdom til å satse på yrket. Det vil alltid være behov for rehabilitering og gode håndverkere, og selv har han hele tiden hatt lærlinger i bedriften.

– En utfordring vi som jobber midt i Oslo sentrum har er bompenger og parkering. Vi har seks biler, og da blir det mye utgifter til bompenger gjennom et år!

Blikkenslager Jan Martin Brodin har pusset og polert motorsyklene og er klar for våren.

Blikkenslager Jan Martin Brodin har pusset og polert motorsyklene og er klar for våren.

HD på 2147 kubikk

Du er tredje generasjon. Er det en fjerde på vei?
– Jeg har to jenter på 17 og 21 år, men de interessene de har nå er ikke forenlig med å drive blikkenslagervirksomhet, smiler Jan Martin, men legger til at den ene datteren har allerede jobbet litt på kontoret.

– Du kan aldri vite hva som vil skje i fremtiden!, ler han.

Når han ikke er på jobb er han aktiv med seiling, vindsurfing og motorsykkel.

– Akkurat nå vasker de gatene utenfor her, og da er det tid for å ta frem min Big Dog chopper. Den er importert fra USA. I tillegg har jeg en Harley Davidson Street Glide jeg driver og oppgraderer til 2147 ccm. Større doning får du vel neppe tak i, smiler Jan Martin.

Kona Kathrine kjører også. Hun har en Indian som er nesten like stor som en Harley.

– Det er ikke akkurat mopeder vi driver med, ler Jan Martin.