Et gammelt skifertak ble skiftet ut med asbestplater for en del år siden. Nå var det på tide å få et nytt og skikkelig tak på den private boligen som ligger i Frognerseterveien i Oslo.

– Vi er sjelden billigst på jobber som dette, men vi vinner på kvalitet og utførelse, sier Nicklas Smeberg, som er prosjektleder i KB Blikk AS.
Han forteller at KB Blikk fikk jobben fordi eierne av villaen kjente dem og visste hva de kunne levere. Smeberg satte erfarne blikkenslagere på prosjektet i fire måneder, og han var tydelig på at arbeidet ville ta sin tid for at resultatet skulle bli bra.
Først måtte 30 prosent av treverket under taket skiftes ut, og så begynte arbeidet med å produsere opp sink på verkstedet. Samtidig laget de et lite verksted på byggeplassen for å gjøre tilpasninger underveis.

Kvalitet fremfor tid

– Vi har mer fokus på å utføre kvalitetsarbeid enn å utføre arbeidet på kortest mulig tid. Arbeiderne bruker heller en uke ekstra enn å stresse videre til neste prosjekt, sier Smeberg.
Selv om arbeidet ble utført i fjor sommer da det var varmt mesteparten av tiden, ble det brukt oppvarming av sinken i deler av arbeidet. Det var spesielt nyttig ved mange overganger med valmfalser og sammenknytninger i gradrenner.
– Selv om det kan være tidkrevende, var det ikke andre problemer underveis enn å finne ulike løsninger på de vanskelige stedene, sier Smeberg.

God rutine

tar av seg hatten

Erling Lyche i Rheinzink har vært på besøk i Frognerseterveien for å se på det aktuelle sinktaket, og fryder seg over arbeidet.
– Dette bygget var det en fryd å besøke etter endt arbeid. Her var det mange flotte og krevende løsninger utført på en slik måte at det bare er å ta av seg hatten, sier Lyche.
Arbeidet for KB Blikk har vært en totalentreprise hvor det ble brukt NS3501 som kontraktsform.
– Eierne av villaen valgte oss fordi de kjente oss og visste hva vi kunne levere på et slikt prosjekt, sier Nicklas Smeberg.

På grunn av erfaring fra lignende arbeid på Universitetsbygget og gamle Norges Bank, hadde arbeiderne god rutine og visste hvordan jobben skulle gjøres. KB Blikk har også erfaring fra tårn og sinktekking på en del bygårder.
– Våre ansatte som er ute på slike byggeprosjekter har blitt selvgående, og den erfaringen de har er viktig for å få et godt resultat som varer. Vi pleier å si til aktuelle kunder som skal velge entreprenør at de må gå for kvalitet, uansett hvem de velger.
Smeberg peker på at sink skal vare opp til 100 år, men ved dårlig utført arbeid kan det oppstå skader etter kun noen få år. Han har selv sett eksempler på sinktak som har fått skader etter bare fem år.
Fremover skal KB Blikk ta hånd om enda flere sinktak og båndtekking. De er snart i gang med to nye prosjekter, og i Holmenkollen er det flere lignende boliger som trenger fornyelse.