Et patentert spennsystem, som verken krever komplisert montering eller tilpasning av duken, er lansert under navnet Facid.

Det er produsenten Schüco som nå er klar for å vise frem produktet som egner seg både til nybygg og rehabilitering.

Facid gir en fleksibel fasade hvor utseendet på en bygning raskt og effektivt tilpasses endrede krav uten funksjonelle begrensninger som gir transformativ fasade. Produsenten mener denne løsningen kan gi ventilert fasade, bevegelig innsyn- og solskjerming, et ekstra dekorativt skall eller som en kombinert fasade.

Løsningen gir muligheter for å ha trykk og tredimmensjonelle former. Systemet finnes med en rekke ulike tekstilmaterialer.

Eksempel på bruk er permanent tildekking av vindusflater, utsparing av hull eller skyvbare elementer. En transparent fasade gir også et interessant utgangspunkt for lyssetting med enten bakgrunnsbelysning eller projeksjon.

Patentert

Det patenterte systemet har blitt testet over flere år over hele verden. Nå står rådgiverne i Schüco klar til å prosjektere og produsere tekstilfasade for de som vil prøve produktet.

Det er forventes at spesielt arkitekter vil omfavne produktet på grunn av stor designfrihet.

Tysk-produsert

Systemet bruker såkalt «dukholdeteknikk» uten hullsøm eller andre tilpasninger. Når produktet skal monteres, holdes de skreddersydde profilene på plass med dukspenner som trykkes på plass i profilens klemkanaler.

Systemet er utviklet av EPS Systems GmbH & Co i Tyskland. De introduserte produktet på markedet i 2008. Schüco International KG er medeier i EPS-selskapet og har hatt flere prosjekter sammen.

Slik kan en fasade se ut med Facid.

Slik kan en fasade se ut med Facid.