Fraktpriser fra Asia har økt med opp mot 5-6 ganger prisen fra tidligere, mens de europeiske valseverkene også ser sin mulighet til å skru opp bearbeidingsprisene betydelig. Dette fører til prisøkning på de fleste materialer. Også utstyr til ventilasjonsanlegg får prisøkning.

– Flere verk har solgt sin kapasitet i år, nesten ingen produsenter tar inn «nye» kunder. Det betyr det er eksisterende og lojale distributører som blir prioritert, sier administrerende direktør i Astrup AS, Thomas Engen til Blikkenslagere.no.

Han har i flere måneder varslet store endringer i markedet både med pris og mangel på nok materialer, som vil kunne føre til forsinket leveranser.

– Det har rent en del vann i havet siden jeg varslet om dette tidlig i vår, og det har ikke blitt enklere. Det er helt sikkert prosjekter som blir forsinket av dette, eller i det minste der kalkylen ryker et sted i verdikjeden, sier Engen.

Han har forsøkt å varsle i mange kanaler om det som nå skjer for at bransjen skal være forberedt og unngå problemer.

Engen vil ikke komme med konkrete eksempel på kunder eller prosjekter som er rammet av dette, men er klar på at alle nå må ta forbehold om priser og tilgjengelighet.

– Dette er en situasjon vi har sett bare et par ganger i de vel 30 årene jeg har jobbet med dette, sier Thomas Engen.

Forsinket aluminium

Morten Askildt i Alunor Metall foreller om forsinkelser i levering.

Morten Askildt i Alunor Metall foreller om forsinkelser i levering.

Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Kobber er et av materialene som har hatt en sterk prisstigning. Finansavisen skriver at økt elektrifisering som mange flere elbiler, sol og vindkraft medfører sterkt press på kobbergruvene, som igjen øker prisene opp mot det dobbelte.

Samtidig rammes også aluminium av samme utfordring med prisoppgang og delvis utfordring med leveranser.

– Det  er per dags dato 2 uker forsinkelse på leveranser av komposittplater fra Alucobond Tyskland/Bildex Russland. Samtidig er det på leveranser av Sinus/korrigerte aluminiums-plater fra Welltec og Montana 2-4 ukers lengre leveringstid, forteller Morten Askildt hos Alunor Metall AS.

Han frykter at dette kan skape problemer for blant annet blikkenslagere og andre som står klare for å montere materialene på bygg.

Ventilasjons-problem

Hos Østberg AS, som leverer aggregater og utstyr til ventilasjonsbransjen, kan de også melde om problemer for enkelte produkter. For aggregater er det ikke noen større problemer, men produsenten av AC-vifter melder om at det er mangelvare på deler som vil kunne skape forsinkelser.

Foreløpig har det ikke blitt større prisendringer, men det kan komme.

– Mange biter negler i bransjen og venter på prisøkninger og mangel på komponenter og materialer som vil kunne skape forsinkelser i byggeprosjekter, sier daglig leder for Østberg Norge AS, Jørn Tørrmoen.