Markeringen av Ventilasjons- og Blikkenslagerbedriftenes Landsforbund (VBL) sitt 100 års jubileum foregikk over to dager i Bergen. Fredag møttes de påmeldte til fagdag for å snakke om ulike tema som vil prege fremtiden for byggebransjen. Innlegget av Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) ble av mange sett på som et av høydepunktene, og mange satte pris på hans klare tale om forhold i bransjen.

Åpningen av landsmøtet var det ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen som stod for, og hun trakk frem historien om de lange tradisjonene med håndverkere og blikkenslagere i Bergen. Flere foredrag handlet om det som kommer, som digitalisering, klimatiltak som påvirker bygg og entreprenører, og andre forhold som gjør at blikkenslageren må være frempå og øke kompetansen. Selv om det også var historiske tilbakeblikk, handlet det meste om å se fremover og lære om hva som må gjøres for å kunne holde på i 100 nye år.

Om kvelden fredag var det samling på utestedet USF med musikk og underholdning, sammen med god mat.

Lørdag var det landsmøteforhandlinger, som gikk unna uten særlig debatt eller dramatikk. Her ble Jan Henrik Nygård valgt som ny styreleder.

185 medlemmer

Lørdag kveld var det tid for festmiddag med feiring av jubileet. Her fikk festkledde folk en kort gjennomgang av 100 års historie gjennom en 3 minutters film om VBL. Avtroppende styreleder Bent Sæthre sa det slik:

– 100 år er ikke så lang tid i et større perspektiv, sa Sæthre som viste til at forbundet har nå 185 medlemsbedrifter som omsetter totalt for 2,6 milliarder kroner.

Einar Fosse leste opp en hilsen til jubilanten fra Hans Majestet Kong Harald, og forsamlingen tok Kongens skål.

Skuespiller Tormod Løvold fra Den Nationale Scene ledet landsmøtefesten, og fremførte med god hjelp en sang som tok blikkenslagernes hverdag på kornet. Løvold hadde lest seg opp både på bladet Blikkenslageren og bøker om forbundet.

Tar opp konflikter

Mot slutten av festen ble det utdeling av Den Gylne Hane. Trond Opheim fra Bergen ble kalt opp, og med diplom og medalje ble han hedret for sin langvarige innsats både lokalt, og ikke minst VBL sentralt.

Trond Opheim fikk utdelt Den Gylne Hane for sitt langvarige arbeid for VBL.

Trond Opheim fikk utdelt Den Gylne Hane for sitt langvarige arbeid for VBL.

Anders Tøsse, Vest Vind Media

Opheim har jobbet med mange sentrale spørsmål som angår faget, og er nå leder for en arbeidsgruppe som tar opp konflikter mellom entreprenører. At han har stått opp for faget gjennom mange år har kostet ham og firmaet Sigurd Opheim AS både svette og tapt arbeid.

Derfor ble det ekstra rørende for Opheim å få en slik anerkjennelse for det arbeidet han har lagt ned.

Godt fornøyd

Helt til slutt i den offisielle delen av festen kunne avgående styreleder i VBL, Bent Sæthre overrekke kjedet til nyvalgt leder Jan Henrik Nygård.

Kjell Hæggernæs har stått for mye av det praktiske arbeidet med landsmøtet, sammen med Arvid Holum og oldermann Erling Solhaug.

De to førstnevnte inntok scenen på USF fredag med egne drodlerier, sang og fikk hjelp av både unge strykere fra Åsane og Bergen Vocalis. Etterpå inntok Tor Endresen scenen.

– Vi er godt fornøyd med gjennomføringen, sier Kjell Hæggernæs til Blikkenslagere.no.

– Folk i Bergen har ikke gjort noe annet enn å feste i 100 år, så dette måtte bli en bra feiring, konkluderte Tormod Løvold i sin oppsummering.