– Dette var et interessant prosjekt med noen utfordringer på grunn av elementstørrelser og utforming, forteller daglig leder i Walther Karppinen & Sønn AS, Walter Karppinen.
Blikkenslageren i Tønsberg har maskiner som kan lage vinduselementer på opptil 2,5 meter. I dette prosjektet skulle imidlertid den lengste delen av vinduselementene være 3,1 meter. Derfor måtte Karppinen engasjere et annet firma til å produsere noen elementer og kassetter for dem.
– Vi valgte å sette bort denne produksjonen til Sandnes-firmaet Lie Blikk AS, som har vist seg som en seriøs leverandør med fokus på gode løsninger. De har levert god kvalitet til rett tid, og samarbeidet har fungert veldig bra, sier han.
Fasadene preges av lakkert aluminium, børstet eloksert aluminium og tegl. Astrup AS har vært leverandør, og aluminiumen er produsert av HARP (Hydro Aluminium Rolled Products).

Fargen på de lakkerte kassettene er anodisert bronse, mens de brøstede og elokserte platene har et rustfritt utseende. Sola skaper liv i fasadene, som er lektet ut og kledd med kassetter og vinduselementer i 2 mm tykke aluminiumsplater. Kassettene og vinduselementene er montert på utlekting av aluminiumsprofiler i varierende dybde fra 30-160mm.

Godt merket

For å sikre god logistikk i dette prosjektet, var det viktig å merke alle delene veldig godt.
– Delene er blitt stanset og knekket. Deretter er hver del nøye merket for å lette sammenstilling på byggeplass, sier produksjonsleder Geir Jone Heimvik i Lie Blikk.
Sandnes-firmaet har produsert fasadekassetter og kassetter/omramming av vinduer.
– Dette har vært et interessant prosjekt å være med på. Prosjektet har gått bra, mye på grunn av god kommunikasjon og planlegging, sier Heimvik.

– Vi har fått laget z-profil på spesialmål, siden det ikke fantes en profil med mål som passet denne jobben, forteller Karppinen.
En typisk vindusmodul i dette prosjektet er laget i fire deler og måler 2400 mm i bredden og 4000 mm i høyden ferdig sammensatt.
Karppinen forteller at to andre utfordringer i dette prosjektet har vært kort byggetid og en meget trang byggeplass, hvor det foregikk flere operasjoner samtidig.

Sammenstillingen av vindus-elementene måtte etter en stund flyttes til en hall utenfor byggeplassen og transporteres tilbake til byggeplassen med traktor og en stor henger.
– Det er godt å ha løsningsorienterte ansatte i slike situasjoner. Ellers har arbeidet gått greit unna, sier Walter Karppinen.

Også Astrup er godt fornøyd med samarbeidet. Skanska har vært hovedentreprenør på prosjektet ved Sykehuset i Vestfold, der det fortsatt er mye nytt som skal bygges.