Både i nord og sør har vinteren inntatt landskapet med snø og kulde. Og tradisjonen tro kommer den første noen ofte like overraskende hvert år.

– Transportørene med varer står fast i trafikken og resterende leveringer er kansellert til veiene er i orden igjen, sier Trym Aas hos Storo Blikkenslagerverksted AS til Blikkenslagere.no.

Spesielt mandag var ille hvor det stod vogntog på kryss og tvers i hele Oslo-området og skapte kaos.

En ting er snøen på byggeplassen. Noe annet er at trafikken stopper helt opp når snøen kommer. Men det er ventet at vareleveransene vil gå som normalt utover uka med bedre vær.

For de som jobber med sink om vinteren er det kulden som er det største problemet.

Legging av sink på taket blir gjort med oppvarming om vinteren og krever ekstra innsats.

Legging av sink på taket blir gjort med oppvarming om vinteren og krever ekstra innsats.

Sink under presenning

– Første snøfall lager alltid litt kaos i byen, men vi jobber nå med et bygg som har presenning over. Her er det blant annet sink, og her krever kulden mer oppvarming, sier prosjektleder John Arne Skjelbred hos Taktekkermester Bjørn Schramm AS.

Litt utfordringer kan det være for ansatte som kjører over Sollihøgda når det er glatt. Da kan de ble hindret å komme på jobb, eller få problemer på vei hjem.

– Snøen og vinteren er bare noe vi må ta med i beregningen. Kaoset er nok litt hauset opp, og vi som blikkenslagere må bare ta hensyn til at vi må måke snø og bruke lenger tid på arbeidet, sier Skjelbred. Han bruker en mann ekstra når det er kaldt med å varme opp sinken når den skal knekkes.

Uvanlig i nord

Snøen kom først i nord. I Tromsø har det lavet ned i mange dager. Nå er det over 70 cm i byen, som har mer snø enn vanlig før jul.

– De siste årene har det vært lite snø før jul, og det som er kommet nå er mer enn vi kan huske så tidlig, sier Tom Dreyer i Blikkenslager Tom Dreyer AS.

Men snøen skaper få problemer annet enn litt mer arbeid med å måke for å komme til på byggeplassen.

– Frakt av materialer kan selvfølgelig bli en dag eller to forsinket, men det skaper sjelden problemer for oss, sier Tom Dreyer.

Kortere vintre

Han og ansatte jobber nå både inne og ute, og har mer enn nok å gjøre minst frem til nyttår. Kortere vintre har utvidet perioden for utearbeid.

– Nå er det som regel bra med utearbeid også i januar, og så er det litt roligere fra februar til påske, sier Dreyer.

Akkurat nå er de opptatt med et bankbygg som har tatt mye mer tid enn planlagt. Det som skulle være noen enkle beslag, har gitt arbeid for 3-5 ansatte i nesten ett år. Dette gjelder arbeid både inne og ute.

Byggeprosjekt i Tromsø går stort sett sin gang selv med større mengder snø.

Byggeprosjekt i Tromsø går stort sett sin gang selv med større mengder snø.