Fra ulike yrker i byggebransjen har Byggenæringens Landsforening (BNL) plukket ut enkelte jenter som blir rollemodeller. Sofie Stien Belsås er en av de som vil representere jenter i byggebransjen, og brukes nå i intervjuer for å fortelle hvor kjekt det er å være blikkenslager.
– Når jeg fremsnakker faget og byggebransjen, forteller jeg hvor mange interessante oppgaver jeg har, og at det er en fysisk jobb hvor jeg får bruke kroppen uten at det er problemer, sier Belsås.
Hun tok svennebrev mens hun var lærling hos Comfort Teknikk AS, hvor hun har jobbet frem til i høst. Her ble hun i 2016 kåret til årets lærling uavhengig av fag i Trøndelag. Nylig begynte hun hos Tempe Blikk og Ventilasjon AS, og får etter hvert også prøve seg på utvendig arbeider som blikkenslager.
– Jeg har lyst til å jobbe både med ventilasjon og oppgaver med utvendig blikkenslagerarbeider i tiden fremover, sier hun.
Facebook-gruppe
BNL jobber videre med å bruke jenter som rollemodeller, og det vil etter hvert bli laget videoer som skal brukes til å reklamere for å minske mannsdominansen i byggebransjen. Foreløpig vet ikke Sofie Stien Belsås hva hun skal bli med på videre, men stiller opp om det er ønske om det for ulike måter å markedsføre faget.
– Jeg synes det er kjempeviktig å bidra til å få med flere jenter, og ufarliggjøre det å jobbe i byggebransjen. Nå har vi blitt flere jenter innen blikkenslagerfaget i Trøndelag, og det er fint å kunne bidra til at det blir enda flere, sier hun.
«Kvinner i teknikk og håndverk» er en egen gruppe hvor jenter samles på en egen Facebook-side fra hele byggebransjen. Her holder de kontakten, samtidig som det er aktuelt å bruke dem til markedsføring overfor ungdomsskolen.
Naturlig valg
– For meg var det et helt naturlig valg å bli blikkenslager, og det er en artig og spennende jobb , sier Sofie Stien Belsås.
I intervjuet som er lagt ut på BNL sine hjemmesider forteller hun at det var farens interesse for å pusse opp et stort gammelt hus gjennom flere år som ga datteren interessen for byggfag.
– Jeg har alltid likt å bruke hendene og å være aktiv. Jeg hadde ingen ønske om bare sitte på skolebenken, sier hun i intervjuet.
Hun gikk et år på design og håndverk, men valgte å bytte over til bygg og anlegg fordi hun så større jobbmuligheter med et svennebrev. Hun fikk også med seg et utenlandsopphold gjennom Erasmus-ordningen i opplæringstiden. Da var hun i Brussel i tre måneder og jobbet for en takbedrift.