Varmepumpen varmer opp vann som sendes rundt i huset i form av lister nede ved gulvet. Sammen med ventilasjonsanlegget skal dette gi et godt inneklima.

Ener-Produkt AS har siden 80-tallet levert produkter som regulerer inneklimaet for hjem og arbeidsplasser. De har i mange år hatt løsninger med kombinasjonsanlegg.

Nå ønsker Ener-Produkt å tilknytte solceller som gir enda billigere energi. Samtidig vil de levere batteri som lagrer energien.

– Vi laget ventilasjonsanlegg med 90 prosent varmegjenvinning allerede på 80-tallet, og vi har best virkningsgrad også i dag på våre anlegg, sier daglig leder og gründer Helge Folkestad til Blikkenslagere.no.

Selv om han kunne blitt pensjonist ønsker han å jobbe videre innen ventilasjonsfaget med innovative løsninger.

Både oppvarming og kjøling

– Istedet for å bruke ventilasjonsanlegget eller varmepumpen til å varme huset fra taket og ned, har vi laget et system hvor varmen kommer nedenfra. Det gir mer behagelig varme. Varmepumpen varmer opp varmtvann som sendes rundt i huset i små rør som ligger i lister ved gulvet. Dette gir en helt annen komfort, sier Folkestad.

Samtidig er det muligheter for å kjøle ned bygget når det er for varmt om sommeren. Dette mener firmaet gir det perfekte inneklima.

Nå kommer solceller som gir strømmen som trengs for å drifte ventilasjonsanlegg og varmepumpe.

– Samtidig som vi introduserer solceller, drar vi dette lenger med å tilby batterier hvor solenergi blir lagret for å brukes når det er størst behov, sier Folkestad.

Velegnet til renovering

Han viser til at systemet både kan brukes i nye hus og ved renovering av bygg. Dette gjelder både boliger, kontorer og offentlige bygg.

Det opprinnelige produktet med varmepumpe, ventilasjon og vannbåren varme heter Enervent TS og blir tilpasset til hvert enkelt bygg av Ener-Produkt.

– For stadig flere er god komfort viktig, og her får vi jevn varme og luft sommer og vinter, påpeker Helge Folkestad.

Han regner med at de kan levere solceller og batteri i løpet av året.

– Med varmepumpe som bruker 1 kilowatt gir det fire ganger så effektiv oppvarming som tradisjonell måte. Sammen med god komfort er dette et godt salgsargument, sier Folkestad.

Bedriften leverer og monterer stort sett anleggene selv.

Både i nye hus og ved rehabilitering kan gulvlister med varme gi god komfort.

Både i nye hus og ved rehabilitering kan gulvlister med varme gi god komfort.

Foto: Ener-Produkt