Som blikkenslagere flest merker Walter Karppinen i Walther Karppinen & Sønn AS i Tønsberg effektene av korona-utbruddet. Det er utsatte og avlyste møter, vernerunder utføres på andre måter, samtidig som mange entreprenører har færre folk ute i arbeid av ulike årsaker.

– Det første vi gjorde da vi innså at krisen kom, var å sørge for å få fakturert ut så mye som mulig av utført arbeid. Samtidig er det ekstra viktig å sørge for at alle tilleggsarbeider blir registrert og sendt til godkjenning. Å ha orden på alt det økonomiske blir ekstra viktig nå, sier Karppinen til Blikkenslagere.no.

Med travle dager kan det bli slurvet med å følge opp både fakturering og registrering av alt arbeid som utføres. Nå blir det ekstra viktig i bruke denne tiden til å få unna alt dette.

Sover bedre nå

– Selv om staten stiller opp med noen bidrag og hjelp i starten med endrede regler for permittering, er det mange faste kostnader som går. Derfor kan vi ikke se bort fra at dette kan bli kritisk for mange bedrifter om dette varer i 2-3 måneder. Det er derfor ekstra viktig å sørge for god likviditet, og få inn utestående penger, påpeker Karppinen.

Nå fryktes det at mange entreprenører og andre aktører i byggebransjen kan gå konkurs.

– Med tiltakene som er satt inn sover jeg litt bedre om natta enn de første dagene med stor usikkerhet, sier Karppinen.

Ikke problem ennå

I Walther Karppinen & Sønn AS går det meste som vanlig så langt, men Karppinen ser at entreprenører med mye innleie eller ansatte fra utlandet nå får problemer med reiseforbud og karanteneregler. Det har resultert i mindre aktivitet på en del av byggeplassene.

På enkelte byggeplasser rundt omkring i landet stopper arbeidet nesten helt opp, mens det på mange andre byggeplasser går nesten som normalt med bare ekstra tiltak med smittevern.