Nyheter

Det endrer seg fort og er vanskelig å følge med, men byggebransjen har likevel vært heldig sammenlignet med andre bransjer, sier Erling Solhaug.

Takler Norges strengeste tiltak

Ingen steder er tiltakene på byggeplassen strengere enn i Bergen. – Vi får det til, men det er masse usikkerhet om hvordan vi skal oppføre oss og tungvint å jobbe med munnbind, sier Erling Solhaug hos Bygg og Ventilasjon.

Publisert

Mutert koronavirus, både av den britiske og den sørafrikanske typen, rammet to byggeplasser i Bergen. Egentlig ville lokalpolitikerne stenge alle byggeplassene i kommunen. Det klarte legene og bransjeorganisasjonene å stoppe. Hadde byggeplassene i Bergen blitt stengt, ville sannsynligvis arbeiderne tatt med seg smitten til byggeplasser i andre kommuner.

Vakthold på byggeplassen

I stedet strammet kommunen kraftig inn på smittevernreglene på byggeplassene. I praksis ble BNLs bransjestandard for smittevern lovfestet. I tillegg skal det være vakthold på byggeplassen med kontrollrunder hver time.

– Det er masse usikkerhet om hvordan en skal oppføre seg. Men vi får det til noenlunde normalt, forteller Erling Solhaug til Blikkenslagere.no. Han er daglig leder for Bygg og Ventilasjon (BOV) og oldermann i Bergens Kobber- og Blikkenslagerlaug.

Får bytte byggeplass

Størst usikkerhet var det rundt et krav i den nye forskriften om at ingen kunne arbeide på mer enn én byggeplass.

– Vi blikkenslagere er gjerne en dag på det ene prosjektet, og så må vi over til et nytt, fastslår Solhaug. Bransjeorganisasjonene tok opp problemet med Bergen kommune og fikk fastslått at når du er ferdig med ett prosjekt, kan du gå videre og gjøre jobben din på neste.

– Det er tungvint med alle hensynene som må tas og tungvint å jobbe med munnbind, sier Solhaug. Mye papirarbeid blir det også: – Vi bruker veldig mye tid på å skrive brev til hverandre, oppsummerer han.

Bergen kommune vurderte å stenge alle større byggeplasser etter utbrudd av mutert koronavirus på denne byggeplassen på Fantoft.Foto: Georg Mathisen

Slipper ikke inn på verkstedet

Han forteller hvordan byggeplassene som BOV arbeider på, følger strenge rutiner. – Inntrykket mitt er at byggherrer og totalentreprenører gjør det de kan for å følge reglene, sier han. Selv driver han en bedrift med eget verksted og produksjon på Toppe nord for Bergen sentrum. De som arbeider ute på byggeplassene, får ikke lov til å komme inn på verkstedet i arbeidstiden.

BOV har hatt mange av de ansatte i reisekarantene; ikke minst etter juleferien. – Alle har testet seg. Vi har hatt ett tilfelle – en som ikke fikk påvist smitte på test i Polen, men som fikk det da han kom til Norge. Han har sittet på karantenehotell og ikke vært syk. Mitt inntrykk er at byggebransjen er flink, sier Erling Solhaug.

Han mener det vanskelige er at ting endrer seg så fort. Slik har det vært gjennom hele pandemien. Du får en ny regel, så gjør du alt du kan for å sette deg inn i den og følge den, og når du har lært den, blir den avblåst, eller så dukker det opp nye tiltak.

– Men foreløpig må vi som byggebransje si at vi har vært heldige i forhold til for eksempel restaurantbransjen og turistbransjen, sier Solhaug.

Lærlingkurs passer for bedriftene

Kjell Hæggernæs, som er daglig leder i lauget, forteller om en utvikling der bedriftene i bergensområdet hadde mye å gjøre før jul, mens starten i år har vært roligere.

– Medlemmene våre har vært flinke til å dele inn bedriftene i kohorter. Hvis noe skjer, kan de rykke inn med et annet team. Tilbakemeldingen er at det går greit, men vi ser at borettslag med litt store prosjekter gjerne utsetter dem og avventer litt, sier han.

Bergens Kobber- og Blikkenslagerlaug har et eget e-læringskurs med koronavri for lærlinger som Hæggernæs mener at kan være verdt å ta også for andre i bedriftene:

– Vi har pålagt alle lærlingene å gjennomføre kurset i hvordan du skal oppføre deg på byggeplassen – i garderoben, spisestedet og litt forskjellig. Det er noe som også bedriftene kan bruke, sier han.

Powered by Labrador CMS