Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg er byggherre for det nye hovedbiblioteket. GK Inneklima er godt i gang med jobben de skal utføre og jobber nå med 1. etasje.

Fordi det skal legges fjernvarme i rør i betonggulv og tak, er det viktig å vite hvor kaldt og varmt det blir. Derfor har de funnet en måte å innhente værdata på.

– Dette har vi også prøvd ut tidligere på mindre byggeprosjekter, sier Arne Dahl som er regiondirektør hos GK Inneklima.

Her skal innetemperaturen styres etter forventet temperatur og ikke etter nåværende temperatur.

Kommuniserer

Betongdekkene kommer ferdig og har innstøpte vannrør som temperaturregulator hvor vannets temperatur styres forhold til yr.no sine prognoser. Alle drift av systemene for ventilasjon og varme skal fjernstyres.

– Alt av teknisk som skal brukes skal kommuniseres inn mot vårt SD-anlegg, sier Arne Dahl.

De leverer til sammen 22 ventilasjonsaggregater i bygget. Alt skal VAV-styres lokalt av GK sine systemer med for det meste Modbus RTU, mens romstyringen skjer med KNX.

Usynlig ventilasjon

Inne i biblioteket vil ventilasjonskanalene skjules på en snedig måte. Arkitekten ønsket ikke synlig ventilasjon på noen måte, og dermed måtte det kreativitet til. Dermed ble det funnet en løsning hvor spesialutviklede mediestativer skal skjule ventilasjonssystemet, skriver ITBAktuelt. Her har blant annet TROX Auranor AS vært med og utviklet systemet som skal gi luft på en ikke synlig måte. Fordi det ikke er tilgjengelig plass i himlinger med betong måtte det finnes andre måter å få fram ventilasjon uten at dette ble synlig.

Avanserte løsninger og mange utfordringer har gjort at planleggingsfasen har vært veldig avgjørende. Bygget skal stå ferdig i første kvartal neste år, og deretter blir det en testperiode frem til at det skal åpnes for publikum i begynnelsen av 2020. Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo har vært arkitekt for bygget som har fått stor oppmerksomhet.