Jarle Kristiansen er lei av å være med i anbud der konkurrenter får jobben selv om de ikke bryr seg om HMS-regler og gir blaffen i andre forhold for å drive seriøst. Derfor mener han det er på tide å angi de som ikke vil følgespillereglene.

– Nå er det på tide at alle seriøse aktører tar tak i problemene og sier fra når noe er galt. Ved å tipse om det som oppleves som ulovligheter kan vi kanskje få bukt med problemene, sier Kristiansen.

Både som oldermann for Oslo og Akershus i VBL, og på jobben hos Olaf Johansens Eftf AS opplever han mange konkrete saker hvor useriøse som unngår regelverket og driver på kanten av loven får oppdrag i prosjekter.

– Dette har vært et økende problem som vi har snakket lenge om. Men nå er det på tide å reagere, og derfor ønsker jeg at alle bidrar til å avsløre de som driver useriøst, sier Kristiansen.

Ønsker tips

Han er glad for oppstarten av Fair Play Bygg i Oslo som nå skal jobbe aktivt for å se på tips som kommer inn og jobbe aktivt for å avsløre bedrifter som driver på kanten av loven og spillereglene.

– Spesielt innen HMS er det mange eksempler på de som ikke bryr seg om vanlige spilleregler. Det er ikke meningen at vi skal angi våre kolleger som gjør én feil, men spesielt fokusere på de virksomhetene som bevisst driver på kanten av det lovlige.

Jarle Kristiansen mener at om blikkenslagere ser andre som ikke gjør kvalitetsmessig bra arbeid eller følger spillereglene tar dette opp direkte med vedkommende. Han mener det er viktig at alle følger med på det som foregår for å skape et mer seriøst inntrykk av hele byggebransjen.

Cowboybransje

Kristiansen mener det er viktig at blikkenslagerne tørr å ta fatt i problemene i byggebransjen for å reddet det som oppfattes som en «cowboybransje». Fra mange hold jobbes det nå med å finne løsninger som kan hindre at useriøse bedrifter vinner anbud i store byggeprosjekter.

Fair Play Bygg i Oslo som er startet opp støttes av mange i byggebransjen. Målet er å bidra til at a-krimsenteret, økokrim, plan- og bygg og arbeidstilsyn og andre skal få konkrete tips om ulovligheter i byggebransjen.