I en bedrift med noen ansatte vil leting etter verktøy innebære store tap i løpet av et år. Dette har gjort at Mobile Worker AS,et selskap i Devinco Gruppen, har lansert en løsning som innebærer plassering av en liten brikke på verktøyet, som kan spores via mobilen. Produktnavnet er ViaTracks Find og ble også vist frem under landsmøtet til VBL i juni.

– Vi har allerede fått en god del brukere av dette utstyret, og de ser verdien i å spare tid på å lete etter verktøy og utstyr, sier markedsansvarlig i Mole Worker, Geir Johansen.

Han trekker frem eksempler fra undersøkelser i byggebransjen som viser at 5 prosent av arbeidstiden rotes bort i leting etter verktøy og at de ikke har kontroll på alt utstyret.

– En bedrift på 20 ansatte som bruker 5 prosent av arbeidstiden på å lete etter utstyret sitt vil med en timelønn på 400 kroner kaste bort 710 000 kroner, sier Johansen.

Geir Johansen mener det nye produkter sparer tid på byggeplassen.

Geir Johansen mener det nye produkter sparer tid på byggeplassen.

Ut fra møter med kunder ser han det som realistisk at det kan forsvinne opptil 5 prosent av arbeidstiden med å lete etter verktøy og utstyr, og mener derfor deres løsning vil bidra til effektivisering.

Mange tyverier

Også tyveri på byggeplassen er et problem, noe som kan la seg løse med en liten brikke.

– Det er mange eksempler på omtale i pressen av omfanget av tyveri fra norske byggeplasser. Disse tyveriene står for en betydelig sum som medfører store tap både i forhold til tid, forsikringsoppgjør og nykjøp. Og selv om vi ikke selger en tyverisikringsløsning, er det allikevel mulig å oppdage tyveri og å finne igjen bortglemt utstyr med vår løsning. Noen kunder har i så måte valgt å sette opp skilt og informere om at utstyret på byggeplassen har digital sporing.

Johansen viser til at løsningen er utviklet og produseres i Trondheim og festes på verktøy, maskiner og utstyr for å holde greie på hvor utstyret befinner seg til enhver tid. Teknologien baserer seg på at man skaper et eget nettverk mellom GPS-enheter i yrkesbilene, verktøyet og utstyret, hvor det er lett å finne hvor sist gang det ble registrert.

Unikt

– Det som er unikt med vår løsning, er at utstyret blir synlig i et kart på mobilen eller på web der man kan se den siste posisjonen. Og skulle ikke en av bedriftens biler fange den opp, vil potensielt en av de over 25 000 andre bilene i «nettverket» fange den opp og angi siste posisjon. Man kan også melde utstyret savnet, og da vil man få varsel dersom det dukker opp i nettverket av biler som «farter» rundt påbyggeplasser i Norge, og utlandet.

Mobile Worker har også løsninger for timeskriving, varer og dokumentasjon for prosjektbedrifter. Her er løsningen en app og en webside som gir prosjektledere full oversikt over timer, materialforbruk, samt dokumentasjon og sjekklister. Dette gir bedriften fortløpende data til fakturering og lønnsarbeid, slik at de får full oversikt i prosjektene.