Nyheter

Blikkenslageren etterlyser flere tomter

Høye materialkostnader og få tomter i byen er en utfordring for Frode Dahl. Han håper og tror begge utfordringene løser seg etter hvert.

Publisert
Blikkenslager Frode Dahl håper Halden kommune kan legge ut flere tomter slik at byggevirksomheten lokalt får et oppsving.
Blikkenslager Frode Dahl håper Halden kommune kan legge ut flere tomter slik at byggevirksomheten lokalt får et oppsving.

Frode Dahl er 43 år og startet sitt egen blikkenslagerbedrift – Blikkenslager Frode Dahl AS – som 25-åring for nærmere 20 år siden i Halden.

– Jeg tok svennebrevet i… Nå skal vi se. Jeg har det på veggen her, sier Frode Dahl og tar en titt på kontorveggen der han har svennebrevet i glass og ramme: – Jeg tok det i 1999!

VBL-promotering

– Jeg valgte dette yrket fordi faren min hadde jobbet i blikkenslagerfaget tidligere, og han ordnet en sommerjobb for meg hos Blikkenslager Anonsen i Halden. Etter det søkte jeg meg til Borg videregående skole i Sarpsborg og ble lærling hos Blikkenslager Terje W. Granstrøm i Halden der jeg var i seks år til jeg startet for meg selv. Det har gått bra. Jeg er ennå ikke konkurs, ler Frode Dahl.

Nå har bedriften hans fire ansatte, hvorav tre har svennebrev. I tillegg har han en lærling. Han sier det ikke er «bare-bare» å få tak i nye folk.

– Jeg har tatt kontakt med Halden videregående skole for å prøve å få opp interessen blant ungdom. Det er ikke enkelt. Det er få som tenner på å skulle bli blikkenslager. Det er mer populært å bli tømrer, rørlegger eller elektriker. Det er situasjonen med tanke på rekruttering, sier Frode Dahl som setter stor pris på at VBL har satset på promotering av faget for å treffe ungdommen.

Denne røde hytta er kjent for alle som har vært på Bøensætre, der TV-serien Farmen har vært spilt inn. Blikkenslagerarbeidene er utført av Blikkenslager Frode Dahl.
Denne røde hytta er kjent for alle som har vært på Bøensætre, der TV-serien Farmen har vært spilt inn. Blikkenslagerarbeidene er utført av Blikkenslager Frode Dahl.

Utfordringer

– De bruker forskjellige sosiale media der ungdommen er, som Youtube. Jeg håper det vil gi resultater etter hvert, sier Frode.

Han forteller det er utfordringer i bransjen for ham for tiden:

– Det går på at det er tomtemangel i byen. Dessuten gir økte materialkostnader konsekvenser. Jeg håper materialprisene går ned og at tomtetilgangen i byen øker. Det er som kjent spesielt trematerialer som er kostbart nå.

Men dere bor jo i plankebyen?
– Nei, det er nabobyen som er plankebyen. Vi er i festningsbyen, ler Frode Dahl som likevel er optimist:

Detaljer på Farmen-hytta.
Detaljer på Farmen-hytta.

Dette er et håndverk

– Etter påske kommer flere oppdrag. Da er det gjerne sesongstart i Østfold. Da begynner private å finne ut at de skal gjøre noe hjemme. Vi har allerede fått nye oppdrag og vi får flere etterhvert.

– Hva med covid?
– Vi har hatt folk i karantene, men utover det har det ikke vært noen spesiell effekt av covid. Det har vært bare vanlig forkjølelse og influensa, sier Frode Dahl som har god tro på fremtiden og nøler ikke et øyeblikk med å anbefale yrket overfor ungdommen:

– Dette er et spennende og varierende yrke. Mange tror det bare er snakk om takrenner og vindusbeslag, men det er mye, mye mer enn det. Dette er et håndverk, det er alltid garantert jobb og det er et godt og fint yrke, sier Frode Dahl.

Powered by Labrador CMS