Nyheter

Kuppelen som har vært inne til restaurering fikk nytt bladgull tidligere i år. Nå har den fått skader.
Kuppelen som har vært inne til restaurering fikk nytt bladgull tidligere i år. Nå har den fått skader.

Hærverk på nyrestaurert kirke-kuppel

Den nyrestaurerte kuppelen på Bergen domkirke er utsatt for hærverk. Nå er den reparert på BOVs verksted.

Publisert

Bygg og Ventilasjon AS (BOV) hatt et omfattende oppdrag med å restaurere taket på kirka. Også den store kuppelen på 90 centimeter i diameter har blitt fornyet med nytt bladgull. Den ble montert på nytt i juni i år. I løpet av sommeren har uvedkommende klatret opp i stillaset og risset inn bokstavene «HFJ», «ARD» og SVG». I tillegg har det risset inn en dyp strek i den nyrestaurerte kulen.

Nå er kulen reparert, men det var ikke mulig å slette alle spor etter hærverket.

– Firmaet som leverte bladgull har forsøkt å reparere skaden, men vi har ikke hatt noe med den jobben å gjøre, sier Arvid Holum i BOV.

Både de som har vært med på jobben og mange andre synes det er trist at et slikt flott restaureringsarbeid skal bli utsatt for hærverk.

Politiet kontaktet

Kuppelen har vært tatt ned og reparasjonsjobben er utført på BOVs verksted.

– Vi vet ikke så veldig mye mer, men vi har håp om at det er noen som vet hvem dette er. Vi har sjekket videoovervåkingen, og det er ingen kamera som ­fanger opp Bergen domkirke, sier Bjørn Helge Skurtveit, ­politiførstebetjent ved Vest ­politi­­distrikt til Bergens Tidende.

Foreløpig er det ingen mistenkte.

Langvarig skade

De dype rissene i kuppelen ble raskt reparert, men den vil aldri bli like fin som den var før hærverket, blir det konkludert med.

– Det kan gå 20-30 år før vi får vite hva slags varige mén kulen får. Det er større risiko for vanninntrengning og korrosjon hvis belegget ikke lenger er like motstandsdyktig, forklarer ­kirkebyggsjef Arne Tveit overfor avisa.

Powered by Labrador CMS