Årsaken til prisøkningen på stål er at etterspørselen er større enn det som produseres. Også andre råvarer får økte priser.

– I disse dager er det ikke unormalt med alt fra 5-20 prosent økning i prisene, sier innkjøpssjef Øyvind Thorin hos Stålprodukter til Blikkenslagere.no. Han viser til at prisen på stål, kobber, aluminium og stort sett de fleste metaller som blikkenslagere bruker, siden nyttår har hatt en kraftig økning.

Noen produsenter var i 2020 flinke til å ta økningen i etterspørselen med en gang, mens andre prøvde å vente i håp om at prisutviklingen skulle snu. Det har ikke skjedd.

– Allerede i begynnelsen av året startet stålprisene å skyte i været og bakgrunnen er sammensatt, forteller Thorin.

I fjor vår traff covid-19 verden med full kraft og berørte mange markeder. Bilfabrikkene stoppet opp og dermed stoppet produksjonskapasiteten til stålverkene opp. Men mot slutten av fjoråret skjøt bilsalget fart, og da ble det mangel på stål. Kina hadde god vekst og sikret seg god tilgang på stål, også på skrapjern.

Mangler containere

Å øke kapasiteten på stålverkene tar tid og fører nå til prispress i markedet.

– Det siste kvartalet har stålprisene steget markant og leveringstidene på stål er nå på over 6 måneder, sier Thorin.

Samtidig har prisen på jernmalm steget til nye høyder og er nå oppe i 168 USD/tonn, mot normalt 100-115 USD/tonn.

Også mangel på containere for sjøtransport har ført til at prisen på å sende varer er i ferd med å doble seg.

– Alle disse elementene spiller inn på denne økningen på materialer i vår bransje, avslutter Øyvind Thorin.

Drastisk økning

Også salgsdirektør for ventilasjon i Lindab, Arne Boyle kan fortelle om drastiske prisøkninger.

– Slik det ser ut nå vil prisene på galvanisert coil få en markant økning fra Q1 til Q2 2021. At dette vil merkes godt er det ingen tvil om, men det eksakte nivået er jeg usikker på, sier Arne Boyle.

Han ser også at skumfylte paneler som benyttes til bygging av sjakter øker så mye i pris at det er vanskelig å forholde seg til.

– Dette har ført til at enkelte produsenter/leverandører har trukket sine prislister fra markedet og erklært de ugyldige. Her er jeg usikker, men det kan være snakk om økninger som er enda høyere enn på stålet, sier Arne Boyle.