Sven Erik Knutsen og Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn har inngått avtale med Techcollage i Aalborg om å sende sine lærlinger til kurs på den danske yrkesskolen.

Sender ti lærlinger til Danmark

Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn har inngått avtale med Techcollage i Aalborg og sender ti lærlinger til et måneds opphold i februar. Målet er at de skal sende 30 blikkenslagerlærlinger årlig.

Det som begynte som et lokalt initiativ fra VBLs avdeling i Agder, har fått nasjonal interesse. Etter at representanter fra administrasjonen og styret i VBL sentralt besøkte Techcollage, har styremedlem Knut Ivar Hov jobbet med markedsføring av det unike tilbudet til landets blikkenslagerbedrifter og opplæringskontorer. 

Nå skal Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn sende sine andreårslærlinger til fire ukers kurs på den danske yrkesskolen.

De norske elevene bor på skolehjemmet i tilknytning til skolen.
Tomme røde stoler i en kinosal.
Techcollages skolehjem har et et bredt tilbud, blant annet egen kinosal.

Det skjer etter at to lærlinger fra opplæringskontoret deltok på kurs der sammen med andre lærlinger fra hele landet i oktober. Sven Erik Knutsen og Beate Dahl fra opplæringskontoret reiste sammen med Oslo-lærlingene og fikk samtidig en omvisning på skolen. Sammen med gode tilbakemeldinger fra lærlingene og det de ved selvsyn så på skolen, gjorde at de gikk i dialog med skolen for å lage et eget opplegg for lærlingene tilknyttet opplæringskontoret.

– Ja, vi synes dette er et flott opplegg. På Techcollage får de en god innføring i gamle teknikker og mye annet de ikke lærer her hjemme. I tillegg har dette et sosialt aspekt som er like viktig. Jeg har jobbet med opplæring i 17 år og det har blitt mer og mer fokus på den psykiske helsen til ungdommene. Sosial angst var et begrep jeg aldri hørte før. Nå er det med i alle samtaler jeg har. Det er vel noe vi alle har følt på som unge, men vi hadde ikke de ordene da, og så hoppet vi bare ut i det. Vårt mål er at oppholdet på Techcollage også skal styrke deres sosiale ferdigheter. Her dytter vi dem ut i noe nytt, men som er i trygge rammer, både på skolen og på skolehjemmet der de bor. Den sosiale delen er viktig for å bygge dem som mennesker. Det er like viktig som selve faget. Trygge ungdommer gir gode og stabile fagarbeidere i bedriftene, sier faglig leder Sven Erik Knutsen til Blikkenslagere.no.

– Vårt mål er å sende alle våre 30 andreårslærlinger for opphold på Techcollage. For å få til det, er vi avhengige av at vi kommer inn under Erasmus+-ordningen, slik VBL Agder har fått til. Slik vi tenker det nå, vil opplæringskontoret organisere og dekke kostnadene med grunnkurset for alle lærlingene, mens det vil bli opp til bedriftene å sende sine lærlinger til det videregående kurset, sier Knutsen.

Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn har i dag rundt 60 løpende lærekontrakter. Opplæringskontoret fikk Oslo kommunes fagopplæringspris i november.

De ti lærlingene fra Oslo og omegn reiser til Aalborg søndag 4. februar og skal være der i fire uker.

 

Powered by Labrador CMS