

Det som begynte som et lokalt initiativ fra VBLs avdeling i Agder, har fått nasjonal interesse. Etter at representanter fra administrasjonen og styret i VBL sentralt besøkte Techcollage, har styremedlem Knut Ivar Hov jobbet med markedsføring av det unike tilbudet til landets blikkenslagerbedrifter og opplæringskontorer.
Nå skal Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn sende sine andreårslærlinger til fire ukers kurs på den danske yrkesskolen.
Det skjer etter at to lærlinger fra opplæringskontoret deltok på kurs der sammen med andre lærlinger fra hele landet i oktober. Sven Erik Knutsen og Beate Dahl fra opplæringskontoret reiste sammen med Oslo-lærlingene og fikk samtidig en omvisning på skolen. Sammen med gode tilbakemeldinger fra lærlingene og det de ved selvsyn så på skolen, gjorde at de gikk i dialog med skolen for å lage et eget opplegg for lærlingene tilknyttet opplæringskontoret.
– Ja, vi synes dette er et flott opplegg. På Techcollage får de en god innføring i gamle teknikker og mye annet de ikke lærer her hjemme. I tillegg har dette et sosialt aspekt som er like viktig. Jeg har jobbet med opplæring i 17 år og det har blitt mer og mer fokus på den psykiske helsen til ungdommene. Sosial angst var et begrep jeg aldri hørte før. Nå er det med i alle samtaler jeg har. Det er vel noe vi alle har følt på som unge, men vi hadde ikke de ordene da, og så hoppet vi bare ut i det. Vårt mål er at oppholdet på Techcollage også skal styrke deres sosiale ferdigheter. Her dytter vi dem ut i noe nytt, men som er i trygge rammer, både på skolen og på skolehjemmet der de bor. Den sosiale delen er viktig for å bygge dem som mennesker. Det er like viktig som selve faget. Trygge ungdommer gir gode og stabile fagarbeidere i bedriftene, sier faglig leder Sven Erik Knutsen til Blikkenslagere.no.
– Vårt mål er å sende alle våre 30 andreårslærlinger for opphold på Techcollage. For å få til det, er vi avhengige av at vi kommer inn under Erasmus+-ordningen, slik VBL Agder har fått til. Slik vi tenker det nå, vil opplæringskontoret organisere og dekke kostnadene med grunnkurset for alle lærlingene, mens det vil bli opp til bedriftene å sende sine lærlinger til det videregående kurset, sier Knutsen.
Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget Oslo og Omegn har i dag rundt 60 løpende lærekontrakter. Opplæringskontoret fikk Oslo kommunes fagopplæringspris i november.
De ti lærlingene fra Oslo og omegn reiser til Aalborg søndag 4. februar og skal være der i fire uker.