Småblikk

Flere kjøper vedlikehold svart

Bare 10 prosent kjøper svarte tjenester, men mange sliter med å vite hvem som driver lovlig eller ikke. Vedlikeholdsarbeid på hus blir derfor i økende grad kjøpt svart.

Publisert

Totalt sett går andelen svart arbeid i samfunnet nedover, men det er unntak.

Skatteetaten har fått laget en spørreundersøkelse sammen med Opinion for Samarbeid mot svart økonomi som viser at færre enn noen sinne kjøper svart arbeid.

Unntaket er renhold og vedlikehold av hus som har en økende tendens til kjøp av svart arbeidskraft.

– Det er svært positivt at færre enn noensinne sier de har handlet svart. Det viser at folk flest ønsker å handle hvitt, men vi ser fremdeles noen utfordringer, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

Når 10 prosent sier de har handlet svart, er det en halvering forhold til i 2011.

Tre typer oppdrag skiller seg imidlertid negativt ut. Bruk av vaskehjelp og renhold gjøres av 29 prosent av de spurte, mens barnepass og annen hjelp i hjemmet har 24 prosent andel svart arbeid.

Vedlikehold av hus i form av maler- og snekkerarbeid ligger på 13-16 prosent utbredelse. Her har 18 prosent oppgitt at de har kjøpt snekkertjenester.

Undergraver

– Svart økonomi undergraver velferdssamfunnet og det seriøse arbeidsliv. Alle som forsvarer vår velferdsmodell som blant annet inneholder gode og trygge barnehager, gratis skole og et kompetent helsevesen, har derfor en interesse av at arbeid utføres hvitt og at arbeidslivets lover, regler og avtaler følges. Det er derfor gledelig å se at utviklingen går riktig vei, men vi må hele tiden rette oppmerksomhet på kampen mot svart økonomi, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en kommentar.

Powered by Labrador CMS