Nyheter

Arbeid i høyden gir størst bøter

Den som arbeider i høyden uten sikring, får de høyeste gebyrene fra Arbeidstilsynet. I år har ulovlig høydearbeid kostet lovbryterne alt fra 50.000 kroner til en halv million. Her er prislistene for lovbruddene.

Publisert

Det er de vanligste regelbruddene, og det er de dyreste. I hvert fall hvis vi skal dømme etter bedriftene i byggenæringen som har fått gebyr av Arbeidstilsynet i år.

Prisliste

Lurer du på hvor mye du – eller de useriøse konkurrentene dine – risikerer ved å bryte reglene? Det vil ikke Arbeidstilsynet svare på. – Det er ikke helt så enkelt. Det vil alltid være en vurdering ut fra forskjellige kriterier, forteller kommunikasjonsavdelingen i tilsynet.

I stedet har vi funnet svarene for deg. Forskjellene er store, men i år er gebyrene som følger:

  • Arbeid i høyden uten sikring: 50.000–500.000 kroner.
  • Arbeid med sag som mangler vernedeksel, spaltekniv og/eller nødstopp: 30.000–50.000 kroner.
  • Ansatte uten HMS-kort: 10.000–42.000 kroner.

Spriker

Gebyrene spriker. Mye av grunnen er at ingen saker er helt like. Noen steder er bruddene mer alvorlige; noen steder er det snakk om bedrifter som har brutt de samme bestemmelsene flere ganger.

Begge deler vil normalt føre til at gebyrene blir større. Men også mellom saker som ser ganske like ut, varierer størrelsen på gebyret.

Bryter flere bestemmelser

Mange av bedriftene som lar ansatte arbeide i høyden uten sikring, bryter andre bestemmelser samtidig. De bruker ofte stillas eller stiger på farlig vis. Dessuten varierer det om Arbeidstilsynet legger mest vekt på «Sikring mot fall fra høyde» eller «Arbeid i høyden – sikring av arbeidssted høyere enn 2 meter». Men for dem som har fått gebyr for å arbeide i høyden uten sikring, og ikke noe annet, spenner gebyret fra 50.000 til 175.000 kroner. Med ett unntak: En sørlandsbedrift som slapp med 10.000 kroner fordi økonomien var veldig dårlig.

Vi har gått gjennom de gebyrene som bedrifter i byggenæringen har fått i år. Arbeidstilsynet holder noen av sakene hemmelige frem til de er endelig avgjort. Men blant de over 100 sakene som vi har fått lov til å se på, står arbeid i høyden for de største gebyrene.

Powered by Labrador CMS