Nyheter

Mange bryter HMS-reglene på bygg, og nå blir blikkenslagerne bedt om å skjerpe seg. Her fra en inspeksjon Lars Mamen hadde som regionalt verneombud i Buskerud.

Blikkenslagere bryter HMS-regler

Blikkenslagerbedrifter bryter HMS-reglene med dårlig sikring. Bransjen trenger å rydde opp i dette, mener daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn, Lars Mamen.

Publisert

Det er ikke HMS-reglene som er i hovedfokus for Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo og omegn, men han mener likevel at bransjen må ta disse reglene på alvor for å fremstå som seriøs. Siden han startet i Fair Play Bygg Oslo ved nyttår, har Mamen fått inn to tips om arbeid på tak som var dårlig sikret.

– For at folk skal ta kampen mot useriøse aktører på alvor, er det viktig at blikkenslagere, og andre som jobber på tak, i størst mulig grad følger HMS-reglene. Det finnes nok blikkenslagere som opererer på den useriøse siden også, sier Mamen, som fra tidligere yrkeserfaring kjenner til at brudd på HMS-reglene er utbredt i alle deler av byggebransjen.

– I Fair Play Bygg er vi først og fremst ute etter å ta dem som ikke ønsker å følge lover og regler. Får vi inn tips om farlig arbeid som vi vurderer som alvorlig, sender vi disse tipsene direkte til Arbeidstilsynet, forteller han.

Siden nyttår har Fair Play Bygg Oslo sendt 50 saker videre til A-krimsenteret.

Siden nyttår har Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo sendt rundt 50 saker videre til A-krimsenteret.

Lett med mobilkamera

Mamen understreker viktigheten av at alle i bransjen tar sikkerhet på alvor.

– I dag er det så lett for forbipasserende å ta bilder med mobilen og sende videre til media. For å unngå å bli mistenkt for brudd på HMS-reglene, bør alle derfor skjerpe inn sin egen praksis, sier han.

Det er også viktig å huske på at hensikten med regelverket er å beskytte arbeidstakere mot fall. Dessverre skjer det en del arbeidsulykker og dødsulykker som følge av fall fra store høyder.

Ønsker kjennetegn

Hovedfokuset i jobben hans er imidlertid sakene som gjelder skattejuks, arbeidsforhold og utnytting av utenlandsk arbeidskraft.

– En del av tipsene vi får inn er imidlertid litt vage, og dem kan vi ikke gå videre med. Vi tar riktignok imot anonyme tips også, men vi ønsker oss helst tips med kjennetegn som bilde, adresse, firmanavn, bilnummer og lignende. Da er det lettere å sjekke opp om det faktisk er en alvorlig sak som vi ønsker å gå videre med. Jeg har for eksempel fått inn et tips om trygdemisbruk, som viste seg å være falskt. A-krimsenteret tar tips fra Fair Play Bygg Oslo på alvor, og derfor er det viktig å kvalitetssikre alle tips, forteller Mamen.

Savner VBL

Han håper nå at blikkenslagerne ved VBL i Oslo vil bli med og støtte Fair Play Bygg Oslo. Foreningene til byggmestrene, rørleggere, elektrikere, murere og malere bidrar allerede.

– Det er viktig for oss å vise at bransjen står samlet bak Fair Play Bygg, sier han.

Oldermann i VBL Oslo og Akershus, Jarle Kristiansen, sier han er glad for tiltaket og gjerne vil støtte det.

– Vi hadde ikke økonomi til å bli med på dette i år, men vi er veldig gira på opplegget, og håper vi får det til i neste år, sier han.

Kristiansen er helt enig i at bransjen må følge HMS-reglene og gi beskjed dersom de ser noen som slurver med sikkerheten.

Powered by Labrador CMS