Nyheter

Dette tjener blikkenslagere

Blikkenslagere tjener bedre enn flere av de andre yrkesgruppene i byggebransjen. Men statistikken viser at mannlige blikkenslagere tjener betydelig mer enn kvinnelige.

Publisert

Mange har inntrykk av at blikkenslagere tjener dårlig. Nå viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at blikkenslagere i snitt tjener bedre enn mange andre yrkesgrupper i bransjen.

I fjor tjente blikkenslageren i snitt 37 140 kroner i måneden. Til sammenligning tjener snekkere og tømrere 35 650 kroner i måneden. Dermed kan blikkenslagerne vise til at de tjener i snitt 18 000 kroner mer i løpet av ett år enn de som bruker hammeren.

Malere ligger hakket under tømrere og snekkere, mens møbelsnekkere ligger enda lavere med 34 620 kroner i månedslønn.

En samlepost som heter «andre håndverkere» ligger lavt med kun 30 590 kroner i månedslønn.

Nærmest blikkenslagerne i byggebransjen ligger murere, som tjente 36 810 kroner, og taktekkere med en månedslønn på 37 050 kroner.

Ekstra gulrot

– Som en ekstra gulrot siden yrket er så dårlig kjent, er det nyttig å opplyse de unge om at blikkenslageren tjener mer enn mange andre fag i byggebransjen, sier lærer for blikkenslagerfaget ved Kuben videregående skole, Mads Lyngås.

Han opplever at det er mange som er opptatt av lønn og spør ham hva en blikkenslager tjener.

– Da svarer jeg at viktigere enn lønn er utfordringene de vil få i dette yrket, sier Mads Lyngås.

Han er likevel glad for å kunne vise til at en blikkenslager langt fra tjener dårligst i byggebransjen, og mener det kan brukes aktivt i forbindelse med rekruttering til faget.

Bedre for VVS-montører

Fortsatt har både rørleggere og elektrikere litt bedre betalt i snitt enn en blikkenslager.

  • For rørleggere og VVS-montører er gjennomsnittlig månedslønn på 39 760 kroner.
  • Elektrikere har en gjennomsnittlig månedslønn på 40 560 kroner.
  • En betongarbeider tjener 40 060 kroner måneden.

Snittet for alle som jobber i bygg- og anleggsbransjen er en månedslønn på 43 240 kroner. Det er en økning på 2,8 prosent fra året før. Snittet for lønnsøkningen for alle faggrupper er 2,9 prosent.

Det er også flere andre sammenlignbare yrker som tjener mindre enn blikkenslagere. For eksempel tjener en bilmekaniker i snitt 36 390 kroner i måneden, mens en platearbeider har en månedslønn på 36 380 kroner.

Kvinner tjener minst

Fortsatt viser statistikken at kvinner tjener mindre enn menn i alle yrker. Men for blikkenslagerne er tallene ekstra ille.

Her viser tallene fra SSB at kvinnelige blikkenslagere tjener i snitt 27 320 kroner i en månedslønn. Når menn tjener tilsvarende 37 140 kroner, er det en betydelig forskjell.

Powered by Labrador CMS