Nyheter

Fossilfritt stål med GreenCoat kommer i 2026.
Fossilfritt stål med GreenCoat kommer i 2026.

Fossilfritt stål klar om fem år

Fargebelagt stål fra SSAB, vil fra 2026 komme som helt fossilfri. Dette kunne over 200 deltakere på et Webseminar få høre nylig.

Publisert

Et webseminar nylig samlet 200 fagfolk. Her det snakket om hvordan fokus på miljøvennlige produkter bidrar til at SSAB nå ønsker å ligge i front i utviklingen.

Helt fossilfritt i 2026

GreenCoat har lenge vært SSAB sin fremste satsing på miljøvennlige materialer. Med bruk av rapsolje blir det både miljøvennlige stålplater og lang levetid. Nå lover SSAB at all produksjon av GreenCoat skal skje helt fossilfritt fra 2026. Dermed tror produsenten at produktet vil få mange fordeler når det skal velges blant ulike materialer.

– Med over 400 ulike farger er det et stort utvalg å velge blant. Nå ønsker vi å inspirere arkitekter, utbyggere og entreprenører til å bidra til fine bygg, og bidra med produkt som er mer miljøvennlig, sa Michael Olofsson som er ansvarlig for teknisk support og utvekling i SSAB.

GreenCoat kan brukes til båndtekking, skivetekking og gir mange andre muligheter. Det er 28 standardfarger, men langt flere kan velges i ulike strukturer og glans.

SSAB har hatt suksess med solsikkeolje i sin produksjon av GreenCoat.
SSAB har hatt suksess med solsikkeolje i sin produksjon av GreenCoat.

Langvarig testing

Produktet har en stålkjerne i ulike varianter etter hva de skal brukes til. Så er det belagt med et korreksjonslagret sjikt, sink-belegg og så dekkfargen utenpå. Baksiden er belagt med en epoxy-farge.

SSAB har over 40 års erfaring med testing av sine produkter utendørs i Florida, Sverige, Alabama, Finland, Frankrike og andre steder med ulikt klima. Her blir platene utsatt for ulike værbelastninger som gjør at produsenten kan gi teknisk garanti opp mot 50 år for gjennom-rustning. Det er 25 års estetisk garanti mot glansnedbrytning, og mot at fargen sprekker.

– Men det har ligget platetak av stål i over 100 år som fortsatt fungerer, påpekte Olofsson.

Mats Sjögren som er teknisk support og utvikling viste til muligheten for å lage kombinasjoner av farger som ikke er standard, og viste frem flere eksempel på dette under seminaret.

Suksess

GreenCoat har 28 standardfarger som mest er i bruk, men det er muligheter for mange andre varianter. Ulike strukturer, glans og mange fargemuligheter gir et stort spillerom for uttrykk på en fasade eller tak. Konkrete løsninger kan involverte parter som arkitekt, utbygger og entreprenør finne frem til.

– Desto raskere blikkenslagere som skal montere GreenCoat kommer inn i et prosjekt, jo lettere er det å finne ulike muligheter med våre produkter, sa Sjögren.

Stålplatene kan kombineres med mange andre materialer, men cortenstål og enkelte typer av edeltre kan gi avrenning.

Under seminaret ble det vist til at ved å ta i bruk rapsolje fikk de med på kjøpet økt livslengde på produktet.

Webseminaret som ble arrangert har medført at flere ønsket mer informasjon, og dette frister til gjentakelse, sier arrangøren. 

GreenCoat har blitt et populært stålprodukt å bruke for blikkenslagerne.
GreenCoat har blitt et populært stålprodukt å bruke for blikkenslagerne.
Powered by Labrador CMS