Nyheter

Kate Mariann Lie kan vise til at Lie Blikk AS er best i driftsmargin hos de største bedriftene.
Kate Mariann Lie kan vise til at Lie Blikk AS er best i driftsmargin hos de største bedriftene.

Jakter fortvilt etter flere blikkenslagere

Mange blikkenslagere har lagt bak seg en vinter med høy aktivitet og er klare for høysesongen. Felles for mange av dem er en desperat jakt etter flere fagfolk.

Publisert

En fersk undersøkelse hos medlemsbedriftene i BNL viser at nesten 50 prosent av bedriftene planlegger å øke antallet ansatte første halvår, mens det er bare 4 prosent som planlegger å nedbemanne. Samtidig sliter fire av 10 med å få tak i fagarbeidere.

Nytt av året er at det ser ut til at det er en markant økning i etterspørsel etter ingeniører, fagskoleingeniører, sivilingeniører og arkitekter. Samtidig sier mange bedrifter at kompetanse er bedriftens viktigste konkurransefortrinn. Mange bedrifter opplever at ny teknologi gir tids- og kostnadsgevinster.

Tallene fra undersøkelsen understøttes av en ventilasjon- og blikkenslagerbransje i konstant jakt etter flere fagfolk.

Jakter på fagfolk 1

Store prosjekter som bygging av nytt sykehus i Stavanger gjør at Lie Blikk må jobbe aktivt for å rekruttere flere ansatte. Det er ikke bare lett.

– Vi trenger alltid gode fagfolk og det er en utfordring å få tak i, sier Kate Mariann Lie i Lie Blikk. Mange store prosjekter, som nytt sykehus i Stavanger, gjør at de har jobbet på flere hold med rekruttering.

Utenom ordinært skoleløp med 2+2 søkes det etter folk til 3 eller 4 års lære i bedriften, men det trengs grep generelt for å utdanne flere fagfolk.

– Vi har likevel lykkes ganske bra med de ordningene og har mange faglærte i vår bedrift, noe vi er stolte av. Vi har gjort mye av rekrutteringsjobben selv, sier Kate.

Tormod Hagren jobber febrilsk for å få nok fagfolk som kan ta unna den store pågangen med arbeid i Østfold.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Tormod Hagren jobber febrilsk for å få nok fagfolk som kan ta unna den store pågangen med arbeid i Østfold.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Jakter på fagfolk 2

Det er høy aktivitet hos blikkenslageren i Sarpsborg. Daglig leder Tormod Hagren hos Krogseth AS er på desperat utkikk etter fagfolk.

– Vi har siden starten av februar hatt veldig mye å gjøre, men hele vinteren har vært mer travel enn normalt. Generell høy aktivitet i hele Østfold har ført til mye overtid, sier Hagren som gjerne skulle vært flere enn de 14 som jobber i bedriften i dag.

I det siste har de forsøkt å leie inn blikkenslagere fra andre som har ledig kapasitet, men det er lite ledig kapasitet i bransjen. Om de søker hos bemannningsselskaper, kan det være noen som går under tittelen «blikkenslager». Men når det kommer til stykke så har de ingen kompetanse eller utdannelse innen faget.

– Vi trenger fagfolk som kan gjøre jobben for oss. Vi har både lærling og forsøker å lære opp intern i bedriften, men likevel er det for få, sier Tormod Hagren.

Kompetansen viktigst

Tross høy aktivitet viser BNL sin medlemsundersøkelse at mange som sliter med å få overskudd i bedriften. Nesten halvparten av bedriftene tror 2019 blir bedre enn 2018 og er gjennomgående optimistiske på vegne av norsk økonomi. 25 prosent av bedriftene forventer å gå i null eller med underskudd i år.

Powered by Labrador CMS