Nyheter

Espen Kjellemo har kost seg med kobber på tak.

Lærerik kremjobb med kobber

Kalnes videregående skole i Sarpsborg ble en kremjobb for blikkenslagerne med alt fra kobbertakrenner til gesimser og fottekkking av pipe.

Publisert

Arbeidet startet på nyåret med å totalrehabilitere hovedtaket på Kalnes videregående skole i Sarpsborg. Backe Østfold AS hadde hovedansvaret for jobben, mens blikkenslagerarbeidet er utført av Nordstrand Kobber & Blikk AS i Fredrikstad.

Å jobbe med slike kobberløsninger på tak gir spennende hverdag for blikkenslageren.

– Dette var et spennende og morsomt prosjekt med mange utfordringer som et gammelt bygg fører med seg, sier blikkenslager Espen Kjellemo til Blikkenslagere.no.

Sammen med Joachim Darbakk og delvis daglig leder Terje Olavesen jobbet de med kobber som materiale. De produserte og monterte kobbertakrenner, skjulte skottrenner, gradrenner, gesimser, fottekking av pipe, båndtekking i vindus-smyg, kloakkhatter (soihatt) og ikke minst to enorme luftehatter på over to meter i bredden.

– Disse luftehattene skal ta seg av lufting av hele loftet på bygget. Rammene til luftehattene ble laget av Backe Østfolds snekkere, og deretter fraktet til vårt verksted hvor vi planla løsningen med tekkingen, sier Kjellemo.

Hukfalser

De brukte hukfalser, skinnesystem og lodding på luftehattene. Deretter ble de heist opp på taket og montert ferdig.

– Det er ikke så alt for mange av slike prosjekter i hverdagen, så denne kremjobben var både lærerik og ble et morsomt prosjekt å holde på med, sier Espen Kjellemo.

Skolebygningen er fra 1870 og er en av landets største og eldste fagskoler i landbruksfag. Arbeidet har blitt utført i samarbeid med Riksantikvaren.

Arbeidet med rehabiliteringen ble ferdig i august.
Flere hatter til taket ble laget i kobber og heist opp.
Powered by Labrador CMS