Nyheter

Kirkespiret ble tatt ned før vinden tok det, og er nå lagret hos BOV.

Måtte ta ned kirkespir

Blikkenslageren ble sendt på kirketaket og måtte ta ned spiret på Johanneskirken i Bergen før det falt ned.

Publisert

Bygg og Ventilasjon AS (BOV) ble tilkalt i høst for å sjekke spiret på den over hundre år gamle kirken som rager høyest i Bergen.

Spiret og kobbertekkingen ble undersøkt og begge deler var så angrepet av rust at det bare var en ting å gjøre, å ta det ned.

– Vi brukte to mobilkraner for å få tatt ned spiret i kontrollerte former. Så ble det laget et midlertidig tak der spiret stod med kobber, sier Magne Waagenes hos BOV.

Etterpå ble det laget en tilstandsrapport, og hele taket på kirken skal nå gjennomgås for å ta en vurdering av videre fremdrift.

– Vårt oppdrag var i første omgang å sjekke spiret og ta det ned. Så får vi se hva som skjer videre, sier Waagenes. En rapport blir levert til rette instanser i samarbeid med konsulentselskapet A. Holum.

Kritisk tilstand

Det er staten som eier kirken, og det vil bli en vurdering hva som skal gjøres med hele kirkebygget. Tilstanden for spiret var så kritisk at det var frykt for at vinden skulle ta tak og rive det ned. Derfor ble jobben gjort som et sikkerhetstiltak i første omgang.

Koster mye

En større renovering av kirken vil koste mange millioner kroner, og det vil kunne ta tid før det blir endelig tatt noen bestemmelse.

– Viktigste i første omgang var å få tatt ned spiret og tette taket inntil videre, sier Waagenes.

Kirken har 1250 sitteplasser og ble innviet i 1894.

Du kan lese mer om kirken her:

Powered by Labrador CMS