Spektakulært byggverk med mye sink

En av de største turistsatsingene i landet ble åpnet av Dronning Sonja i Loen i mai. Loen Skylift og Hoven Restaurant med gondolbane og restaurant oppe på 1011 meter inneholder en stor andel sink og omfattende ventilasjonsanlegg utført av tre blikkenslagere.

Fakta om prosjektet


Ventilasjon/blikkenslager:
Plato AS, Blikkenslager Kvamme AS og Langvas AS

Tiltakshaver:
Hoven Loen AS

Arkitekt:

Aaland Arkitektkontor AS
og arkitekt Eva Eide

Byggentreprenør:
HS Bygg ASPlato AS har hatt kontrakten på både utvendig blikk og ventilasjon i dette prosjektet i utgangspunktet, men har brukt Blikkenslager Kvamme AS og Langvas AS for å rekke å utføre det omfattende arbeidet. Ventistål har vært leverandør.
– Dette har vært et krevende, men et meget spennende prosjekt å jobbe med. Dette er et prestisjeprosjekt som det er fint å kunne vise til for senere jobber, sier Martin Kvamme hos Blikkenslager Kvamme AS.
Siden i fjor høst har han vært med på dette prosjektet, som er spektakulært med Norges første gondolbane på 50 år. Gondolen er en av de bratteste i verden og går til toppen av fjelltoppen Hoven på 1011 meter på takterrassen.
Bygget nede med heishus inneholder fasade og tak som er lagt med sink. I tillegg er terminal hvor båtturister ankommer sjøveien lagt med sink på gesimsen.

Trangt

Oppe på toppen er det en stor restaurant med plass til over 350 gjester. Her er det montert ventilasjon med 10 000 m3/h
i restauranten og 7000 for kjøkkenet. På terminalbygget nede er det ventilasjonsanlegg med 2000 m3/h.
– Utfordringen på toppen har vært veien opp med transport, hvor vi fikk på plass det meste før snøen kom i fjor høst. Så har det vært nøye planlegging for å få inn aggregat og kanaler før det øvrige arbeidet inne startet, sier Martin Kvamme.
Han forteller at bygget hadde to centimeter klaring i høyden for å få inn aggregatet i bygget.

Brannslukking

Oppe i restauranten er det firkantkanaler som blåser luft inn i over 40 meter lang rist i framkant av gulvet ut mot vinduene og erstatter luft i taket. På kjøkkenet er det levert og montert kjøkkenhetter VAV-styrt med avtrekk og tilluft, samt påbudt slukkeutstyr for frityrgryte.
Serviceavtale for ventilasjonsanlegget er ordnet. På uteplassen over restauranten med god utsikt utover fjorden og fjellene, er det på sidene og toppen også tekket med lommefalset sink.
Dette arbeidet ble Langvas AS innleid for å gjøre. Her måtte det til sammen 300 kvadratmeter med 1 mm valseblank natur sink fra Vm Zinc. Tykkelsen måtte være slik for å tåle naturens krefter.

Kraftig vind

Med vind som suger i alle retninger oppe i fjellet er det sterke krefter, og derfor måtte det bli innfesting på hver 20. cm.
På heishuset nede ved veien har Plato AS stått for arbeidet med sink både på taket og veggene.
Prosjektet har vokst med tiden og ser ut til å ende på en kostnad på rundt 300 millioner kroner. Spesielt cruiseturister vil bli kjørt med småbåter og buss inn til kai i Loen for å se fjellene via gondolbanen.
Det er planer om å bygge ut veier oppe i fjellet med ulike aktiviteter som tiltrekker seg alle typer turister sommer som vinter.
Hotel Alexandra i Loen har stått sentralt i utbyggingen både med ideer og økonomi. I tillegg til Alexandra er mange lokale aktører med og bidrar økonomisk i det som er omtalt som den nye reiselivsmagneten i Nordfjord.

Powered by Labrador CMS