Tak og fasade

Teglstein og kobber preger det nye taket til Kalnes videregående skole.
Teglstein og kobber preger det nye taket til Kalnes videregående skole.

Flat teglstein og kobber på gammel skole

Gammel skifer er skiftet med flat teglstein, samtidig som ny kobber blant annet preger luftehattene på det gamle bygget.

Publisert

Skolen i Sarpsborg får et fullstendig løft. Taket har fått tilbake sin opprinnelige stil med sitt storslåtte uttrykk fra 1901. BMI har hatt leveransen av flat teglstein i grått, som ligner uttrykket til den gamle skiferen.

Nordstrand Kobber & Blikk AS har vært blikkenslager og lagt kobber på taket. Her har de produsert og montert kobbertakrenner, skjulte skottrenner, gradrenner, gesimser, fottekking av pipe, båndtekking av vindussmyg, kloakkhatter og ikke minst to enorme luftehatter for ventilasjon som er 2,7 meter i bredden.

Her har blikkenslageren brukt hukfalser, skinnesystem og lodding for å få fin utførelse.

Kobber preger beslag og luftehatten på toppen.
Kobber preger beslag og luftehatten på toppen.

Østfold fylkeskommune, som eier skolen, har hentet frem gamle bilder av skolen i tett dialog med fylkeskonservatoren. Nå er det gamle uttrykket gjenskapt med moderne løsninger.

Skal holde i 50 år

Backe Østfold AS har vært hovedentreprenør, og mener det nye taket skal holde i minst 50 år. Valg av kvalitet og smarte systemer har vært viktig i prosjektet, og den gamle skiferen er derfor skiftet ut med flat teglstein i grått. Dette produktet ligner uttrykket som skifersteinen har, men er mer moderne og økonomisk gunstig løsning.

– På Kalnes er det valgt kvalitetsprodukter som gjør bygget unikt og at taket holder tett i flere tiår. Det gleder oss å se, sier Andreas Fritzsønn, administrerende direktør i BMI i en pressemelding.

I 1901 preget 16 oppløft taket på skolens hovedbygg. På 70- og 80-tallet ble disse redusert til fire, noe som tok vekk mye av særpreget til bygget. Nå er de opprinnelige 16 oppløftene gjenreist – og alt blikkenslagerarbeid er tekket med kobber. I tillegg har bygget fått nye ornamenter, vinduer og tilleggsisolering på oppløftene.

Luftehattene i kobber preger bygget.
Luftehattene i kobber preger bygget.

Ventilasjonshetter

Store ventilasjonshetter på 270 cm diameter er beslått i kobber, og preger det gamle bygget i Sarpsborg.

Hovedbygget ble rehabilitert på slutten av 90-tallet, men valgte løsninger ga relativt kort levetid. Det har gjort at fylkeskommunen nå måtte gjennom en ny runde, hvor hele bygget blir fornyet. Når taket nå er ferdig skal andre deler av bygget også fornyes for at det kan holde i minst 50 år fremover.

Arbeiderne som har vært med på takarbeidet synes det er spennende å jobbe på et bygg med så mye historie i seg, samtidig som de roser eierne for å satse på kvalitet og skikkelig håndverk.

Taket er ferdig renovert, mens nå skal fasadene fornyes.
Taket er ferdig renovert, mens nå skal fasadene fornyes.
Powered by Labrador CMS