Tak og fasade

Jonn Arne Skjelbred har vært bas for blikkenslagerarbeidet og har kost seg på sink, og skifertaket.

Lønnsomt med skifer og sink sammen

En krem-jobb er utført på taket til den private boligen i Oslo. Å legge både sink og skifer i en helhetlig entreprise er både lønnsomt og fornuftig, mener blikkenslageren.

Publisert

Ved Skillebekk i Oslo er det mange gamle boliger som trenger fornyelse. Et av disse har Bjørn Schramm AS jobbet på siden september, og er ferdig til nyttår. Boligbygget har fem leiligheter, og det gamle bygget fra 1890 trengte en fornyelse.

– Dette er en fin krem-jobb som det er gøy å holde på med, sier bas Jonn Arne Skjelbred. Han er utdannet blikkenslager og har ledet arbeidet med å legge sink. Andre i bedriften har lagt skifter.

Opprinnelig hadde bygget med 5 leiligheter fra 1890, et gammelt galvanisert ståltak sammen med skifer. Med støtte fra Kulturminnefondet valgte eieren å legge sink i stedet for galvanisert stål. Mesteparten av den gamle skiferen er brukt opp igjen.

– At vi tar hele taket hvor vi jobber med både sink og skifer sammen er både lønnsomt og er et konkurransefortrinn, sier Skjelbred som har kost seg med dette prosjektet utover høsten og vinteren.

Sink og skifer er en god kombinasjon for entreprise på hele taket.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media

Vinterarbeid

Arbeidet startet i september, men skulle egentlig kommet i gang noe tidligere. Utfordringen var at tilsagnet fra Kulturminnefondet ikke var på plass før etter sommeren. Det gjorde at oppstarten ble på høstparten.

– Vi skulle gjerne jobbet mer gjennom sommerhalvåret med slike prosjekter. Siden vi kom i gang så sent har det vært  nødvendig både med forvarming og oppvarming av sinken i perioder fra oktober og fram til vi var ferdig mot jul.

Det er brukt telt over taket og det har gått med mange patroner til gassoppvarming og varmeføner underveis. Allerede i oktober kom temperaturen under 10 grader og ga behov for oppvarming av sinken.

Skjelbred forteller om et arbeid som de har gjort dette mange ganger før, men samtidig er det løsninger med overganger til piper og andre steder på taket som krever en stødig hånd og gjennomtenkt plan.

9 coiler

Det er også montert gradrenner og utført inntekking av pipehatter som en del av løsningen. Coiler med sink er heist opp og det har blitt knekt deler på stedet

– Vi har ikke hatt noen problemer med sink og skifer sammen. Eneste kan være fare for avrenning før sinken er patinert, men det går stort sett bra, sier Skjelbred.

Sinken er fra Rheinzink levert via Ventistål og til sammen 9 coiler med 70 løpemeter på hver er brukt i prosjektet. 4 blikkenslagere, inkludert en lærling, har vært i sving på taket, i tillegg til andre som har jobbet med skiferen.

Den gamle kobberkuppelen består, men ellers er skifer og sink skiftet ut på taket.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Taktekker Benny Morgenstjern har ansvaret for skiferleggingen.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Meida
Overganger mellom tak og pipe er noe som blikkenslagerne måtte løse.Foto: Anders Tøsse, Vest Vind Media
Powered by Labrador CMS