Tak og fasade

Omlegging etter tapsprosjekt

Et større prosjekt med ventilasjon førte til tap for Namdal Blikk AS. Den bitre erfaringen har gjort at de i dag heller fokuserer på “småjobber” innenfor tak og blikk.

Publisert

I 2015 gikk blikkenslageren i Namdal på en smell og fikk et resultat på minus 475 000 kroner. Dette skyldes i hovedsak tap på en ventilasjonsjobb til 1,5 millioner kroner. I fjor ble resultatet redusert ned til minus
52 000 kroner.
– Som en liten bedrift blir det for vanskelig å ta på seg større jobber som krever veldig mye administrasjon og papirarbeid. Derfor har vi lagt om til mindre jobber som gjør at vi i år går med pluss igjen, sier daglig leder Bjørn Arve Fjær.

Uoversiktlig

Med fire ansatte føler han for mye tid går med til å sitte på kontoret og sikre seg mot at ikke større entreprenører med et pennestrøk påfører dem store tap om ikke alt er formelt på plass i et prosjekt.
– For oss blir større jobber for uoversiktlig og det er lett å gå på en smell. Nå har vi i stedet begynt å samarbeide med et snekkerfirma vi leier inn slik at vi kan ta på oss hele jobber med skifting av tak til private, sier Fjær.
Han ser for seg utviklingen i bransjen slik; enten er du liten og gjør mange mindre jobber, eller så må du være litt større og ha flere ansatte som jobber bare med papirarbeidet.

Mer takarbeid

– Snart er du like mye inne på kontoret som ute på byggeplassen for å gjøre en jobb, påpeker Fjær.
De har trappet ned på jobber med ventilasjon, men tar noen mindre oppdrag på bolighus. Ellers er det gjerne kombinasjon med omlegging av tak og påfølgende blikkarbeid som de har satset på og føler de lykkes med.
– Nå har vi nok å gjøre i Trøndelag og er nøye på å ta på oss jobber vi har kontroll over, sier Bjørn Arve Fjær.

Peker oppover

Hos Eiker Blikk & Ventilasjon AS har pilene stort sett pekt oppover i omsetning siden starten i 2001. De siste fem årene har de vært aksjeselskap, og er per i dag opp mot sju ansatte.
– Vi ansetter nye for å ta unna oppdragene. Omsetningen øker fra år til år. Vi samarbeider med mange faste som bygger hus, sier daglig leder Erik Halvorsen.
Fra å være alene de første årene er det en stadig voksende virksomhet i Buskerud, hvor de tidvis også samarbeider med Lier Blikk om oppdrag.
I fjor endte regnskapet med et minusresultat på 66 000 kroner, men dette er bare en teknisk operasjon med oppkjøp av biler og maskiner som slår ut. I 2015 gikk de med et overskudd på 396 000 kroner. Omsetningen steg fra 2,6 til 3,1 millioner kroner, og i år øker omsetningen betydelig.

Trenger flere

– Vi trenger flere ansatte for å ta unna den kraftige økningen i oppdragsmengde. Her regner vi med å sitte igjen med et bra overskudd også, sier Halvorsen.
Nylig tegnet de en toårsavtale med Blink Hus som innebærer bygging av 40-50 eneboliger. Over 20 faste samarbeidspartnere bidrar med oppdrag som er alt fra enkle beslag og takhetter til båndtekking, kjøkkenhetter eller annet innvendig.

Lite på bolig

– Vi har hatt litt boligventilasjon, men satser ikke så mye på dette området. Men vi produserer en del utstyr til ventilasjon for andre på verkstedet vårt, påpeker Halvorsen.
Han ser ikke for seg noe annet enn jevn stigning i oppdragsmengden i tiden som kommer. Samtidig er det tro på at det kan legges igjen noen kroner på bunnlinjen til nye investeringer.

Powered by Labrador CMS